A1 Telekom Austria Group odabrala je dobavljače mrežne opreme Nokiju i Ericsson kao partnere u uvođenju 5G mreža u Bugarskoj, Hrvatskoj, Republici Srbiji i Sloveniji, izvijestili su iz A1 Hrvatska.

U Hrvatskoj je za radijsku i za jezgrenu 5G mrežu odgovoran Ericsson, čime se, nakon nedavno potpisanog ugovora za transformaciju 5G pristupne radijske mreže, nastavlja suradnja A1 Hrvatske s Ericssonom na implementaciji konvergentnog 5G jezgrenog rješenja.

„A1 Hrvatska je u velikom investicijskom ciklusu u 5G tehnologiju sa željom da pridonese bržem gospodarskom oporavku i razvoju. S najmodernijim 5G jezgrenom mrežom podržat ćemo industrijsku automatizaciju i robotizaciju u realnom vremenu, potpomognutu i autonomnu vožnju, pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebne namjene. Sve su to preduvjeti za Industriju 4.0 koji otvaraju mogućnost pozicioniranja Hrvatske kao globalno konkurentne zemlje“., objasnio je važnost strateškog partnerstva dviju kompanija predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

>>Ericsson Nikola Tesla i A1 Hrvatska potpisali novi petogodišnji ugovor

Strateška partnerstva za bolje korisničko iskustvo

U Bugarskoj Nokia gradi radijsku mrežu, a Ericsson jezgrenu, dok je u Srbiji i Sloveniji Nokia odgovorna i za radijsku i za jezgrenu mrežu. U Austriji je još u proljeće 2019. odabrana Nokia kao partner u uvođenju 5G-a.

„Odabirom dvaju europskih dobavljača mrežne opreme, Nokije i Ericssona, koji su naši dugogodišnji i pouzdani strateški partneri, potvrđujemo svoju predanost pružanju najboljeg korisničkog iskustva poslovnim i privatnim korisnicima na vrhunskoj i sigurnoj infrastrukturi. Istovremeno, nastavljamo intenzivno raditi na virtualizaciji, automatizaciji i pojednostavljenju mrežne arhitekture,“ komentar je Alexandera Kuchara, direktora Technology & Future Services A1 Telekom Austria grupe.

Privatnim i poslovnim korisnicima već su dostupne prednosti prave gigabitne 5G mreže koju karakteriziraju velike brzine i kapacitet te niska latencija, navodi se u priopćenju A! Hrvatska.