Kako aktivirati i koristiti Google Chat

Google Chat omogućava sesiju chata na neformalnoj ili formalnoj osnovi. Neformalni razgovor odvija se u modu koji Google naziva grupna konverzacija, dok se formalna komunikacija odvija u izdvojenom virtualnom prostoru - u modu koji se naziva Room

2358
google
[Izvor: Google Press]

Razgovori (chat) sa suradnicima u stvarnom vremenu uz pomoć digitalnih aplikacija poput Slacka postali su uobičajeni način komunikacije s kolegama i prijateljima, pogotovo u posljednjih godinu dana otkako su mnogi prešli na rad od kuće. Google je to shvatio i pokušava konkurirati Slacku preuzimajući iz svog korporativnog paketa aplikacija Workplace dvije funkcionalnosti – Chat i Rooms – kako bi ih integrirao u svoju standardnu ​​l aplikaciju Gmail.

Google Chat omogućava sesiju chata s prijateljima i skupinama prijatelja na neformalnoj ili formalnoj osnovi. Neformalni razgovor između dviju ili više osoba odvija se u modu koji Google naziva grupna konverzacija (group conversation), dok se formalna komunikacija odvija u izdvojenom virtualnom prostoru odnosno u modu koji se naziva Room (soba).

Pa koja je razlika? Kako tumači Google, Chat je način da dvoje ili više ljudi razgovaraju ikakvih formalnosti: na primjer, ako se želite brzo dogovoriti kada i gdje ćete se naći s prijateljima na ručku, pokrenut ćete grupnu konverzaciju s prijateljima. Jednom kada je razgovor završen, to je to – završen je.

S druge strane, Room je za dugotrajne, mogli bismo reći višekratne razgovore. Svaka soba ima svoje ime, a sudionici razgovora iz nje mogu izlaziti i ponovo ulaziti, razmjenjivati poruke te dijeliti dokumente i podatke. To je za mod razgovora za poslovne projekte, planiranje zabave ili o bilo kojoj drugoj aktivnosti u kojem želite održati konverzaciju u dužem razdoblju – tijekom dana, tjedana ili duže.

Ako vam ovo zvuči korisno, prvo što morate učiniti je aktivirati Google Chat u svom  Gmail računu. Trenutno to morate učiniti zasebno u pregledniku i na mobilnom uređaju.

Kako aktivirati Google Chat u mobilnoj aplikaciji

 • Dodirnite ikonu s tri retka u gornjem lijevom kutu. Pomaknite se prema dolje i odaberite “Settings”.
 • Odaberite svoj račun
 • Odaberite “General”
 • Ako upotrebljavate Android telefon, označite “Show the Chat and Rooms tabs”. Ako upotrebljavate iPhone ili iPad, uključite “Show the chat and rooms tab”. (Napomena: ako koristite iPhone ili iPad, morat ćete ručno zatvoriti i ponovo otvoriti Gmail kako biste aktivirali značajku chata

Sada ćete na dnu zaslona uz ikone Mail i Meet vidjeti ikone za Chat i Room.

Kako aktivirati Chat u pregledniku

 • Idite na svoj Gmail račun i odaberite postavke(“Settings” – ikona zupčanika u gornjem desnom kutu)
 • Odaberite “Prikaži sve postavke” (“View all settings”)
 • U gornjem izborniku odaberite “Chat and Meet”
 • Ponudit će vam se opcije “Chat”, “Classic Hangouts” i “Off”. Ako želite isprobati Chat, odaberite tu opciju.
 • Chat će se obično pojaviti na lijevoj strani zaslona Gmaila, ali možete odabrati da se  prikazuje s desne strane
 • Inače, “Chat and Meet” omogućuje vam skrivanje odjeljka Meet na Gmailu ako želite
 • Spremite promjene.

Zaslon vašeg Gmaila će se osvježiti i na njemu će vjerojatno iskočiti pop-up prozor s porukom dobrodošlice na “novi Gmail”. Umjesto okvira Meet i Hangouts koji su se nekada nalazili na lijevoj strani zaslona Gmaila, sada ćete imati okvir za Chat, okvir za Room i okvir za Meet. Svi kontakti s kojima ste prethodno razgovarali putem Hangoutsa pojavit će se u novom okviru za Chat; kliknite na njihova imena i u malom pop-up prozoru u donjem lijevom kutu prikazat će vam sec prethodni razgovori. No, ako ste nekoga blokirali u Hangoutsu, to se blokiranje neće prenijeti na Chat.

Nakon osvježavanja ekrana možda ćete primijetiti još neke sitne razlike. Ikona koja je izgledala poput navodnika i nalazila se pri dnu vašeg lijevog stupca – a odnosila se na Google Hangouts – sada će biti zamijenjena s nekoliko oblačića s navodnicima. Velika oznaka “Compose” koja se nalazila u lijevom kutu zamijenjena je malom ikonom olovke. A  s desne strane okvira za pretraživanje sada možete odabrati jeste li aktivni, odsutni ili ne želite da vas smetaju; također, možete upisati svoj status.

Započnite razgovor na webu

 • Da biste započeli novi chat, možete kliknuti poveznicu “Find a chat” (“Pronađi chat”) u okviru za chat ili kliknuti znak plus u kutovima okvira za chat ili Room. U oba slučaja pojavit će se padajući izbornik.
 • Ako želite samo čavrljati s jednom osobom, upišite njeno ime u gornje polje i bit ćete preusmjereni u mali okvir za chat (ako želite, možete ga povećati). Ako želite razgovarati s više osoba, odaberite “Group conversation” (Grupni razgovor). Tada ćete moći navesti osobe s kojima želite razgovarati.
 • Isti izbornik omogućava vam i kreiranje sobe (o tome ćemo malo više kasnije), pregledavanje postojećih soba ili pretragu zahtjeva za poruke (drugim riječima, traženje prethodnih zahtjeva za chat koje ste primili).

Započnite razgovor u mobilnoj aplikaciji

 • Dodirnite ikonu Chat, a zatim mali pop-up prozor “New chat” u donjem desnom kutu.
 • Sada možete upisati ime osobe s kojom želite razgovarati, kreirati sobu ili pregledavati postojeće sobe.
 • Ako želite započeti grupnu konverzaciju (razgovor s nekoliko osoba), prvo upišite ime prve osobe s kojom želite chatati (ili odaberite njeno ime u padajućem izborniku), a zatim dodirnite ikonu grupe koja će se pojaviti u istom polju i u koje upisujete i dodajte ostala imena.

Osobe koje ste pozvali u chat dobit će e-poštu s linkom i one se mogu pridružiti razgovoru ili ga blokirati; ako su u Hangoutsu ili Chatu, primit će obavijest na ekranu (notifikaciju).

Bez obzira na to upotrebljavate li web ili mobilnu aplikaciju, novu poruku upisujete u polje na dnu zaslona. Niz ikona sa strane ili ispod polja za unos poruke omogućuje vam dodavanje emojija, prijenos datoteka, dodavanje datoteke s Google Drivea, pokretanje video konverzacije (u osnovi pokretanje Google Meet) i zakazivanje događaja.

Kreirajte sobu

 • Na webu idite na okvir za Chat ili Room s lijeve strane Gmaila i kliknite na znak plus. U mobilnoj aplikaciji dodirnite ikonu Room.
 • Odaberite “Create room” (kreiraj sobu).
 • Upišite naziv sobe i dodajte osobe koje želite uključiti u razgovor (ako nisu među vašim kontaktima, možete upisati njihovu adresu e-pošte). Kliknite “Create” i bit ćete usmjereni u novu sobu.
 • Osobe koje su pozvane dobiti će elektroničku poruku s linkom. Kad kliknu na poveznicu, prikazat će im se nova soba i moći će birati hoće li se pridružiti razgovoru ili će ga blokirati (ako se još nisu pridružili Chatu, primat će obavijesti kroz Hangouts).
 • Nove poruke upisujete u polje na dnu zaslona. Kao i u Chatu, niz ikona s desne strane polja omogućuje vam dodavanje emojija, prijenos datoteka, dodavanje datoteka s Google Drivea, pokretanje video sastanka (Google Meet) i zakazivanje događaja.

Još nekoliko napomena o sobama: ako ste sobu kreirali putem osobnog računa (za razliku od poslovnog), bilo tko u sobi može joj promijeniti ime.

Postoje još neka pravila o korištenju soba koja se mogu naći na Googleovim stranicama za podrške; pomalo je zbunjujuće koja se primjenjuju samo na poslovne, a koja na osobne račune, ali nadamo se da će Google to popraviti u bliskoj budućnosti.