Kako europski tehnološki startupi pokušavaju pomoći migrantima

U nekim zemljama izbjeglička kriza potaknula je osnivanje tehnoloških tvrtki koje traže inovativne načine da pomognu izbjeglicama. Finski startup Refugees razvio je alat za povezivanje izbjeglica i tvrtki koje traže zaposlenike

155
startup Refugees
Startup Refugees (Izvor: spiceprogram.org)

Više od 68 milijuna ljudi u svijetu trenutno je raseljeno zbog sukoba i progona. Europa se 2015. suočila s masovnim priljevom migranata i izbjeglica koji su pobjegli zbog sukoba na Bliskom istoku, prvenstveno zbog građanskog rata u Siriji. U nekim zemljama to je potaknulo osnivanje tehnoloških tvrtki koje traže inovativne načine da pomognu izbjeglicama.

“U Finskoj nedostaje radne snage. Nakon što je 2015. u zemlju stiglo 32.000 izbjeglica, znali smo da nešto moramo učiniti”, rekla je Elisa Vepsalainen, izvršna direktorica startupa Refugees za CNBC.

S tvrtkom za digitlne usluge Futurice, koja također ima sjedište u Finskoj, startup Refugees razvio je alat za povezivanje izbjeglica i tvrtki koje traže zaposlenike pod nazivom Match Made.

“Koristimo ga za profiliranje vještina”, tumači Vepsalainen. Prikupljaju podatke o izbjeglicama u prihvatnim centrima diljem Finske kako bi saznala osnovne informacije o njihovom obrazovanju i vještinama. Prikupljene podatke usklađuju s potrebama poslodavaca.

“Tvrtke u Finskoj sve su više zainteresirane za ono što radimo. Postigli smo neke obećavajuće rezultate. Do sada smo podržali 65 poslovnih timova, ponudili smo 554 radna mjesta i više od 5.000 mogućnosti za edukaciju”, rekla je Vepsalainen. “Pokazalo se da je za rješavanje problema ključno da tražitelje azilai i zbjeglice kontaktiramo neposredno nakon što stignu u zemlju.”

Match Made je, kaže Vepsalainen, skalabilan i može se koristiti na međunarodnoj razini. Dodala je da su neke europske zemlje zainteresirane za alat.

Drugi finski start-up, Funzi, razvio je program za integraciju migranata u koji je uključeno nekoliko partnera. Riječ je o mobilnim uslugama poput tečajeva prilagođenih tražiteljima azila u Finskoj kako bi se pospješila njihova integracija. Kažu da je njihov mobilni tečaj About Country (O državi) imao više od 20.000 korisnika.

Startup je također pomogao migrantima kroz projekt “microMBA”. Za program se prijavilo 70 migranata, odabrano ih je 40. Funzi je ovog tjedna sudjelovao na tehnološkoj konferenciji Slush u Helsinkiju i tom prilikom organizirali su dodatno događanje pod nazivom Spush kako bi raspravljalio “Peacetech” rješenjima.

Povezivanje izgubljenih obitelji

U Danskoj je razvijena platforma Refunite za nestale osobe, izbjeglice i raseljenu populaciju. Na svojoj internetskoj stranici navode da imaju više od milijun registriranih korisnika.

Pomažu osobama koje su prilikom bijega od sukoba izgubile kontakt s članovima obitelji i prijateljima. Uz pomoć velike globalne baze podataka pokušavaju ih ponovno povezati. U projekt su uključene Kanada, Kina, Francuska, Austrija, Švedska, Australija i Belgija.

U Sjedinjenim Američkim Državama služba za razmjenu poruka Tarjimly navodi da je njihova misija “poboljšati živote izbjeglica i učinkovitost humanitarnih usluga uklanjanjem jezičnih barijera tehnologijom i mikro-volonterstvom”. Nude ‘prevoditelje na zahtjev’ za izbjeglice širom svijeta. Na web stranici navode kako njihovi digitalni prevoditelji pomažu kod medicinskih pregleda, intervjua o azilu, operacija spašavanja i savjetovanja u traumatičnim situacijama. Povezuju ljude putem aplikacija poput WhatsAppa i Messengera u roku od 60 sekundi.

Ovo su neki od primjera startupova koji pokušavaju pronaći rješenja koja bi olakšala migrantsku krizu. Elisa Vepsalainen iz Refugeesa vjeruje kako će spajanjem izbjeglica s kompanijama koje su ih voljne zaposliti potaknuti promjenui načina razmišljanja, kako bi pokazali da izbjeglice mogu pridonijeti razvoju društva. “To bi svakako bio pozitivan pomak”, zaključuje Vepsalainen.