HAC nabavlja 1129 novih kamera za nadzor autocesta i tunela

Sustav će upozoravati na incidente poput vožnje u krivom smjeru, pješaka ili zaustavljeno vozilo na autocesti. HAC ima funkcionalan, ali zastarjeli analogni sustav videonadzora i automatske detekcije incidenata

32
sustav automatske detekcije incidenata

Hrvatske autoceste uvode najmoderniji sustav automatske detekcije incidenata (AID) koji će u samo nekoliko sekundi alarmirati HAC-ove djelatnike u centrima za nadzor i sigurnost prometa, piše Večernji list. Sustav će upozoravati na incidente poput vožnje u krivom smjeru, pješaka ili zaustavljeno vozilo na autocesti. HAC ima funkcionalan, ali zastarjeli analogni sustav videonadzora i automatske detekcije incidenata.

Nabavit će se 1129 kamera koje će biti postavljene uzduž hrvatskih autocesta, uključujući i tunele, a ukupna vrijednost nabave procijenjena je na 55 milijuna kuna.

Nove kamera postavit će se na dionice autocesta koje pokrivaju HAC-ovi regionalni centri za nadzor i upravljanje prometom na autocestama (RCNUPAC) u Đakovu, Ivanjoj Reci, Perušiću, Maslenici i Dugopolju, te u regionalni centri za nadzor i upravljanje prometom u tunelima Mala kapela, Brinje, Sveti Rok i Zagvozd.

Kamere će se naknadno postaviti i na dionicama autoceste Rijeka – Zagreb i Rijeka – Rupa s obzirom na to da je tvrtka ARZ pripojena HAC-u.

AID detektira incident i generira alarm nekoliko sekundi nakon incidenta što omogućava upozoravanje operatera kako bi se spriječio sekundarni incident. Prilikom incidenta pokreće se zvučni alarm, automatski prikazuje mjesto incidenta operateru i sve snima, a kamere pokrivaju minimalno tri prometna traka i jedan zaustavni trak.

Sustav upozorava na zagušenje prometa, sporo vozilo te gubitak vidljivosti. U tunelu se oglasi alarm kada se detektira gubitak vidljivosti zbog pojave dima. Sustav može prikupljati i podatke o klasifikaciji vozila, prosječnoj brzini, vremenu putovanja, razmaku vozila…

Nove kamere imat će motorizirani varifokalni objektiv, IC reflektor, te mogućnost snimanja minimalno 25 sličica u sekundi… Svi HAC-ovi regionalni centri za nadzor i upravljanje prometom na autocestama (RCNUPAC) povezani su preko Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa na autocestama.