IDS i Reformisti gubitnici lokalnih izbora – svi ostali zadovoljni

SDP osvojio je Varaždin i Makarsku, obranio Sisak, Rijeku i PGŽ, HDZ je po prvi put osvojio Osijek i izgubio Šibensko-kninsku županiju, ali je osvojio Varaždinsku i Bjelovarsko-bliogorsku. IDS je izgubio Pulu i teško obranio poziciju žipana

72
[Photo by Element5 Digital from Pexels]

Lokalni izbori s ovako velikim brojem jedinica lokalne uprave i samouprave uvijek ostavljaju dovoljno prostora da se sve – ili gotovo sve – političke stranke proglase pobjednicima. Tako je i ove godine. Takom je, na primjer, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je HDZ “kolosalni pobjednik” ovogodišnjih izbora, Miroslav Škoro usporedio je Domovinski pokret s djetetom starim 15 mjeseci koje je stalo na noge , S ishodom lokalnih izbora zadovoljni su i u SDP-u.

HDZ je pobjednik u najvećem broju lokalnih jedinica, ima najviše načelnika općina i gradova te 15 župana – 13 svojih i dvojicu iz koalicija koje je podržavao na ovim izborima.To su Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji, koji je prošle izbore dobio kao član HSS-a u koaliciji sa SDP-om, a sada je predvodio vlastitu listu koju je podržao HDZ.U drugom krugu suparnik mu je bi Mihael Zmajlović iz SDP-a, razlika je bila nešto manja od 6000 glasova.

U Koprivničko-križevačkoj županiji pobijedio je, kao i prije četiri godine, Darko Koren uz podršku HDZ-a. Dobio je 14.794 glasa, 704 glasa više od Mladena Kešera iz SDP-a.

HDZ je izgubio poziciju župana u Šibensko-kninskoj županiji, no dobio je župane u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji. Novi župan Šibensko-kninske županije, umjesto Gorana Pauka koji je na toj poziciji bio 16 godina, je nezavisni Marko Jelić, koji je u prošlom izbornom ciklusu pobijedio Josipu Rimac i oduzeo HDZ-u poziciju gradonačelnice Knina. Jelić je dobio 25.458 glasova, oko 9000 više od Pauka.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Marko Marušič iz HDZ-a je relativno uvjerljivo, s oko 5200 glasova više, pobijedio dosadašnjeg župana, nezavisnog Damira Bajsa koji je, između ostalih, imao podršku SDP-a, Reformista, HNS-a, HSS-a, Glasa i HSU-a.

U Varaždinskoj županiji Anđelko Stričak (HDZ, HSLS, HSU) dobio je oko 1800 glasova više od dosadašnjeg župana, reformista Radimira Čačića.

HDZ obranio sedam županija

HDZ-ovi kandidati potvrdili su pobjede iz prvog kruga i zadržali pozicije župana iz prošlog ciklusa u sedam županija. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je Nikola Dobroslavić dobio oko 1800 glasova više od Bože Petrova (Most); Draženko Boban u Splitsko-dalmatinskoj županiji dobio je 31 tisuću glasova više od Ranka Ostojića iz SDP-a; Damir Dekanić u Vukovarsko-srijemskoj županiji pobijedio je s oko 6800 glasova više donedavnog stranačkog kolegu Josipa Dabru koji se kandidirao kao nezavisan kandidat uz podršku Domovinskog pokreta.

Ivan Celjak, kojem je u Sisačko-moslavačkoj županiji izmakla pobjeda u prvom krugu za nekoliko stotina glasova, sada je uvjerljivo pobijedio Daniela Berdaisa. Celjak je dobio 75 posto glasova, oko 22.700 više od suparnika.

Nakon Antonije Jozić koja je u prvom krugu izabrana za županicu Požeško-slavonsku, u drugom krugu izabrana je još jedna županica: Martina Furdek-Hajdin u Karlovačkoj županiji, kojoj je pobjeda u prvom krugu također izmakla za nekoliko stotina glasova, uvjerljivo je, s prednošću većom od osam tisuća glasova, pobijedila Stjepana Mikulandrića iz SDP-a.

Božidar Longin u Zadarskoj županiji obranio je poziciju župana Zadarske županije s 1449 glasova prednosti ispred nezavisnog kandidata Ivice Žuvele.

Najbizarniji dvoboj odvijao se u Ličko-senjskoj županiji. Suparnici su bili su isti kao prije četiri godine: Darko Milinović i Ernest Petry. No, prije četiri godine Milinović je pobijedio u prvom krugu kao kandidat HDZ-a, dok je Petry predstavljao grupi birača uz podršku HNS-a. Ovoga puta išlo se u drugi krug u kojem je opet pobijedio kandidata HDZ-a – Ernest Petry. Milinović je bio kandidat svoje, novoosnovane stranke LiPO. Petry je dobio nešto više od 12 tisuća glasova, a Milinović nešto više od 10 tisuća. Prije četiri godine razlika je bila oko osam tisuća u korist Milinovića koji je dobio više od 14 tisuća glasova, a Petry nešto više šest tisuća.

Komadina uvjerljivo, Miletič teško

Zlatko Komadina iz SDP-a obranio je u drugom krugu poziciju župana Primorsko-goranske županije ispred izazivača Garija Cappellija iz HDZ-a s 13.437 glasova više. Razlika je veća nego što je Petryju trebalo da postane župan Ličko-senjske županije. A Komadina nije propustio naglasiti kako je u Malom Lošinju, gdje je Cappelli nekada bio gradonačelnik, dobio gotovo tristo glasova više izazivača.

No, najzanimljiviji dvoboj za župana bio je u Istarskoj županiji između Borisa Miletića iz IDS-a i Danijela Ferića iz SDP-a. U donedavnoj utvrdi IDS-a Miletić je pobijedio sa samo 54 glasa više – 26305 naprema 26.251. SDP ke najavio da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova zbog velikog broja nevažećih listića.

Miletić se ovoga puta provukao, ali težak udarac za IDS je gubitak gradonačelničkih pozicija u Puli, gdje je pobijedio nezavisni Petar Zoričić, Pazinu gdje je pobijedila kandidatkinja platforme Možemo! Suzana Jašić, te Buzetu, gdje je bivši član IDS-a Damir Kajin pobijedio uz podršku SDP-a. IDS će teško rezultate ostvarene na ovogodišnjim lokalnim izborima moći opisati kao zadovoljavajuće, tako da ipak imamo jednog velikog gubitnika u ovom ciklusu.

Drogi gubitnik su Reformisti koji su osim pozicije župana Varaždinske županije izgubili i mjesto gradonačelnika Petrinje. Dosadašnjeg gradonačelnika Darinka Dumbovića uvjerljivo je, s oko dvije tisuće glasova više, pobijedila Magdalena Komes iz HDZ-a.

Uz pobjedu Kajina u Buzetu, značajan uspjeh SDP-a u drugom krugu je pobjeda njihovog kandidata za gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja te obrana gradonačelničke pozicije u Sisku gdje je Kristina Ikić Baniček i foto finišu, s oko tisuću glasova više od Željke Josić iz HDZ-a, osvojila treći mandat. SDP-ov kandidat Zoran Paunović osvojio je i mandat gradonačelnika Makarske, gdje je u prošlom ciklusu na vlasti bio HDZ.

Novi i stari gradonačelnici

Novi gradonačelnik Zagreba je Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo!, koji je dobio rekordnih 199.630 glasova. Protukandidat Miroslav Škoro dobio je 106.300 glasova.

Za usporedbu, Milan Bandić je 2017. u drugom krugu dobio 147.680 glasova, a Anka Mrak Taritaš 131.373 glasa.

U Splitu se očekivala neizvjesna utakmica, no Ivica Puljak (Centar) izabran je uvjerljivo s 8500 glasova više od kandidata HDZ-a Vice Mihanovića.

U Rijeci je Marko Filipović (SDP) dobio oko tri tisuće glasova više od nezavisnog Davora Štimca, dok je u Osijeku Ivan Radić (HDZ) dobio šest tisuća glasova više od nezavisnog Berislava Mlinarevića kojeg su podržali Domovinski pokret i Most.

Željko Burić (HDZ) uvjerljivo je osvojio novi mandat za gradonačelnika Šibenika, a Branko Dukić (HDZ) je bio nešto manje uvjerljiv, ali je ipak ponovo izabran za gradonačelnika Zadra. U Dubrovniku je također ponovo izabran Mato Franković, a u Karlovcu Damir Mandić, također kandidati HDZ-a.

U Kninu je pobijedio nezavisni Marijo Ćaćić, dosadašnji zamjenik gradonačelnika Jelića, a u Gospiću Karlo Starčević iz HSP-a. Miro Bulj, nezavisni zastupnik s liste Mosta, novi je gradonačelnik Sinja, a Mirko Duspara obranio je poziciju gradonačelnika u Slavonskom Brodu.

Damir Juzbašić, nezavisni kandidat uz podršku Domovinskog pokreta izabran je za gradonačelnika Županje, a Denis Ostrošić iz Domovinskog pokreta za gradonačelnika Slatine.