Nastavljen rast zaposlenosti u građevinarstvu i ICT industriji

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem travnja 2021. dosegnuo je 126.772 (+8.159 na godišnjoj razini) odnosno 7,9 posto od ukupnog broja osiguranika HZMO-a

42
broj zaposlenih rastao u građevinarstvu

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na kraju travnja bilo je evidentirano 1.526.925 zaposlenih osoba što je za 0,6 posto više u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio niži za 1,2 posto. Kumulativno, od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, broj ukupno zaposlenih pao je za 1,7 posto. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1,32 milijuna (+0,5% u odnosu na ožujak te -0,4% u odnosu na travanj 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada, navode u analizi analitičari RBA.

Prema NKD strukturi, u travnju je, očekivano, nastavljen rast broja zaposlenih u kategorijama Informacije i komunikacije (+4,8% godišnje te +0,5% u odnosu na ožujak) te Građevinarstvo (+4,7% godišnje i +1% mjesečno)- To su djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj.

Uz poljoprivredu, ICT i građevinarstvo su jedini sektori koji su pozitivno pridonijeli kretanju BDP-a u prošloj godini i tako ublažili ukupne negativne trendove u gospodarstvu. Pozitivne trendove u ovim kategorijama analitičari RBA očekuju i u nastavku godine. U građevinarstvu će pozitivni trendovi biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte koje se financiraju uglavnom iz EU fondova, kao i nastavkom povoljnih trendova u segmentu stanogradnje.

U građevinarstvu zaposleno više od 126 tisuća ljudi

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem travnja 2021. dosegnuo je 126.772 (+8.159 na godišnjoj razini) odnosno 7,9 posto od ukupnog broja osiguranika HZMO-a.

Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu.

Uz godišnje smanjenje broja zaposlenih za 8,3 posto u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ohrabruje podatak o rastu za 2,1 posto na mjesečnoj razini. Navedeno održava pozitivna očekivanja glede normalizacije putovanja i početka nadolazeće turističke sezone.

U strukturi prerađivačke industrije koja zapošljava oko 17 posto ukupno zaposlenih u pravnim osoba, na kraju travnja najizraženiji rast broja zaposlenih bilježe Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (+3,5% godišnje) i Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+2,4% godišnje), dok je snažan dvoznamenkasti pad broja zaposlenih zabilježen kod zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-34,7% godišnje).

Iako u narednim mjesecima analitičari RBA očekuju nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva i izglednim početkom turističke sezone, rast zaposlenosti zasigurno neće biti snažan (zbog državnih potpora tijekom prošle i početkom ove godine). već će stope rasta ostati skromne.