Google redizajnirao Android i postavke privatnosti

Operativni sustav sadrži nadzornu ploču za privatnost na kojoj korisnici mogu vidjeti kakvoj su vrsti podataka pristupile njihove aplikacije i kada. Putem nadzorne ploče korisnici će moći isključiti pristup podacima o svojoj lokaciji, kameri ili mikrofonu

86
Android 12

Google je izmijenio dizajn Androida. Izgled operativnog sustava je promijenjen, od widgeta do izgleda zaključanog ekrana, a korisnicima je omogućena veća fleksibilnost u postavkama privatnosti.

Android 12, koji je Google predstavio prije dva tjedna na svojoj godišnjoj konferenciji I / O, donosi promjene koje uključuju personalizaciju, privatnost i interoperabilnost, rekao je Sameer Samat, Googleov potpredsjednik za upravljanje proizvodima. Istaknuo je kako novi operativni sustav donosi “najveću promjenu dizajna Androidu u posljednjih nekoliko godina”.

Vizualni elementi u sustavu Android 12 slijede Googleov sustav dizajna nazvan Material You, koji prilagođava izgled elemenata u operativnom sustavu temama koje je postavio korisnik. Google navodi da se teme primjenjuju na widgete i aplikacije i povezane su s računima korisnicama u preglednicima i na različitim uređajima.

Jedna će značajki automatski prilagođava shemu boja kako bi se podudarala s dominantnim i komplementarnim bojama pozadinske slike koju korisnici postavljaju. Na primjer, ako slika ima puno nebeskog plavetnila, tema će sadržavati plavu nijansu.

Dodaci i gumbi aplikacija u sustavu Android 12 zaokruženi su i veći nego prije. Također, sat zaključanog zaslona prilagođava veličinu ovisno o tome postoje li nepročitane obavijesti ili ne.

Značajke privatnosti

U Android 12 ugrađene su i neke nove značajke privatnosti.

Operativni sustav sadrži nadzornu ploču za privatnost na kojoj korisnici mogu vidjeti kojim su podacima pristupile njihove aplikacije i kada. Preko nadzorne ploče korisnicii će moći isključiti pristup podacima o svojoj lokaciji, kameri ili mikrofonu uređaja. Moći će isključiti pojedinu aplikaciju ili sve aplikacije.

Google nije otišao tako daleko kao Apple koji je dopustio korisnicima da se potpuno isključe iz praćenja, ali je znatno dalje nego što je to Android ikad prije išao.

Tu će biti i sandbox pod nazivom Private Compute Core koji će Android 12 koristiti za umjetnu inteligenciju. Značajka koja prepoznaje govor i omogućava inteligentne odgovore prilikom chata nema pristup mreži, već podatke obrađuje na samom uređaju.

Google je u Android 12 ugradio i softver za upravljanje Android TV-om, otvaranje automobila digitalnim ključem te još neke zadataka. Inicijalno je oko digitalnog ključa za automobil dogovorena suradnja s BMW-om, ali najavljena su i dodatna partnerstva.

Vijest je stigla tjedan dana nakon što je Google dosegao 3 milijarde korisnika Android uređaja širom svijeta. To je otprilike upola manje od broja korisnika iPhonea.

Android 12 dostupan je za sada u beta verziji, a konačna verzija trebala bi biti dostupna na jesen.

>>Kako izraditi sigurnosnu kopiju za Android telefon