AZTN odobrio Studencu preuzimanje Lonije

Riječ je o horizontalnoj koncentraciji na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, na području Grada Zagreba i još osam županija na kojima će Studenac preuzeti trgovine Lonije

49
Duravit
Trgovački lanac Studenac sredisnjica u Omišu [Foto: Tom Dubravec / CROPIX, Studenac]

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je u utorak da je odobrila koncentraciju trgovačkih lanaca Studenca, koji raspolaže s više od 650 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, i Lonia, koja ih ima više od 300.

Regulatorna agencija odobrila je namjeru provedbe koncentracije na prvoj razini, koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Studenac nad poduzetnikom Lonia, navodi se u priopćenju.

Riječ je o horizontalnoj koncentraciji na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, na kojima će Studenac preuzeti tržišne pozicije Lonije, navodi se u priopćenju.

Osim navedenih tržišta, Studenac je prisutan na tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo na područjima Splitsko-dalmatinske, Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske županije.

AZTN je temeljem potpune prijave koncentracije, utvrđene strukture mjerodavnog tržišta, postkoncentracijskog tržišnog udjela sudionika koncentracije, očekivanih učinaka koncentracije u smislu koristi za potrošača i drugih raspoloživih podataka i saznanja, ocijenio da nije riječ o zabranjenoj koncentraciji u smislu odredbe članka 16. ZZTN-a.

Krajnji kupci će i dalje imati veliki izbor za kupnju, a poduzetnici će i dalje imati interesa za sudjelovanjem na predmetnom mjerodavnom tržištu, bilo da je riječ o širenju postojećih ili ulasku novih takmaca, ocjenjuje AZTN.

AZTN je po zaprimanju potpune prijave koncentracije na službenim mrežnim stranicama objavio Javni poziv svim zainteresiranim osobama za dostavljanje primjedaba i mišljenja o koncentraciji, na koji nije zaprimio niti jednu primjedbu i/ili mišljenje. Slijedom svega navedenog, ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje te se ista smatra dopuštenom na 1. razini.

Studenac je u vlasništvu poljskog investicijskog fonda Enterprise fund VIII, kojim upravlja društvo Enterprise investors, a u proteklih pet godina preuzeo je četiri manja hrvatska trgovačka lanca te ima više od 650 prodajnih mjesta. Vlasnik Lonie je Frane Jaram, a kompanija ima više od 300 prodajnih mjesta.