Dolazi nam digitalni euro?

Europska središnja banka osnovala radnu skupinu za uvođenje digitalne valute

987
digitalni euro

Predsjednica Europske središnje banke, Christine Lagarde, u intervjuu danom francuskom poslovnom časopisu Challenges kaže da nema ništa protiv da središnje banke zemalja članica Europske unije emitiraju vlastite digitalne valute. Lagarde to objašnjava sve većom potražnjom za uslugama brzog i jeftinijeg prekograničnoga plaćanja.

Druge teme kojih se Christine Lagarde dotakla u navedenom intervjuu bile su prijetnje s kojima će se svjetsko gospodarstvo suočiti tijekom ove godine. Najviše ju zabrinjava pad volumena globalne trgovine, geopolitički rizici kao što je iranska kriza te posljedice koje će klimatske promjene imati na međunarodne poslovne tokove.

Europska središnja banka formirala je posebnu radnu skupinu stručnjaka koja će, u suradnji s narodnim bankama zemalja članica, morati utvrditi sve prednosti i potencijalne mane takvog poteza – prije svega, treba utvrditi kako će to utjecati na europski financijski sektor gledano u cjelini.

Lagarde kaže kako radnoj skupini treba dati vremena da provede sva potrebna istraživanja, te će se do tada suzdržati od komuniciranja zaključaka o digitalnoj valuti.

Kako bilo, čini se da, uskoro, možda već slijedeće godine, možemo očekivati digitalni euro.