Optimizirajte odlomak o vještinama u životopisu

Portal Monster.com pripremio je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da sastavite bolji opis svojih vještina te da optimizirate ovaj važan odlomak vašeg životopisa kako biste privukli pozornost pronicljivog menadžera zaduženog za zapošljavanje

584
odlomak o vještinama

Vjerojatno ste proveli sate kako biste u svom životopisu “izbrusili” odlomak koji govori o vašem iskustvu. No, jeste li razmišljali o odlomku koji govori o vašim vještinama? To nikako ne bi trebao biti samo popis vještina kojeg nitko ne čita. Dobro napisan pasus u kojem ćete opisati svoje vještine također može potaknuti menadžera za ljudske resurse koji ga čita da vas pozove na razgovor.

>>Stručne i meke vještine: Je li emocionalna inteligencija bolji prediktor uspjeha?

Ovog puta portal Monster.com pripremio je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da sastavite bolji opis svojih vještina te da optimizirate ovaj važan odlomak vašeg životopisa kako biste privukli pozornost pronicljivog menadžera zaduženog za zapošljavanje.

Vrste vještina u životopisu

Vještine dijelimo na tvrde i meke. Jedne i druge su važne pa biste ih trebali istaknuti u svom životopisu.

Tvrde su vještine potrebne za obavljanje određenog posla, a stječu se iskustvom ili obrazovanjem. Za računovođu, na primjer, tvrde vještine su upravljanje novcem, financijska analiza ili izvještavanje.

Meke vještine pak određuju vaš stil rada. One obuhvaćaju vaš stil komunikacije, emocionalnu inteligenciju, ponašanje, odnose s drugim ljudima.

>>Deset najtraženijih vještina kod poslodavaca prema LinkedInu

>>Poslodavci sve manje traže diplome, a sve više određene vještine

Nekada su poslodavci veću pozornost pridavali tvrdim vještinama, no danas su meke vještine prilikom odabira zaposlenika postale važnije. Jedan od razloga što su one dobrim dijelom urođene – iako to ne znači da se neke od njih ne mogu naučiti – dok se tvrde vještine, kao što smo već spomenuli, stječu iskustvom ili učenjem.

U istraživanju američke Nacionalne udruge sveučilišta i poslodavaca Job Outlook 2019 meke vještine dominirale su na popisu svojstava koje poslodavci traže u životopisima kandidata za posao. Komunikacijske vještine, sposobnost rješavanja problema, timski rad i inicijativnost na vrhu su liste najcjenjenijih (i najtraženijih) vještina.

Dakle, ponudite poslodavcima ono što žele. Uključite u životopis i tvrde i meke vještine.

Kako odrediti koje su vještine važne

Ako se u tome ne snalazite, najbolji način je da pogledate specijalizirane stranice za zapošljavanje i pogledate objave vezane uz vaš željeni posao.

Pogledajte opis poslova i popišite vještine koje se često ponavljaju. Zatim ih usporedite sa svojim vještinama. Imajte ne umu da svoje vještine razvijate kroz širok spektar aktivnosti: od radnog iskustva i obrazovanja preko treninga, hobija i izvannastavnih aktivnosti do volontiranja i samoučenja.

Dobar put je i da istražite ciljanog poslodavca. Kroz umrežavanje sa zaposlenicima možete doznati informacije o tome kakve vještine traži vaš potencijalni poslodavac. Posjetite internetske stranice tvrtke i pogledajte postove na društvenim mrežama.

Kako sastaviti odlomak o vještinama

Nakon što ste odredili vještine koje biste trebali uvrstiti u životopis, vrijeme je da to i učinite. Odlomak možete nazvati „Vještine” ili nekako slično. Na primjer, „Znanja” ili „Umijeća”.

U odlomku morate dati pregled svojih vrhunskih vještina prilagođen živom čitatelju, ali pomoći će ako istaknete ključne riječi kako biste tekst prilagodili sustavima za automatsko pretraživanje.

>>Vještine koje će vam se zauvijek isplatiti

>>Vještine koje ne biste trebali navesti u životopisu

Evo nekoliko konkretnih savjeta kako napisati odlomak o vještinama:

• Odaberite 10 do 15 vještina. Sažeti, ciljani popis bit će učinkovitiji od dugog i preopćenitog.

• Dobra pozicija za odlomak o vašim vještinama je ispod sažetka o karijeri ili čak unutar sažetka. Čvrsto pravilo ne postoji pa odlomak postavite tao gdje najbolje odgovara s obzirom na dizajn vašeg životopisa.

• Simetričan popis je najpregledniji. Dva stupca sa pet do šest vještina ili tri stupca s po pet vještina su dobar izbor. Druga opcija je centriranje popisa te upotreba simbola kako bi se vještine razdvojile te popis učinio preglednijim.

• Vještine koje pokrivaju specijalizirana područja mogu se grupirati u poseban odlomak. Na primjer, vještine vezane uz tehnologiju ili poznavanje jezika.

• Ako ciljate na različite poslove, prilagodite popis vještina svakome od njih

• Ako često mijenjate posao, u odlomak o vještinama trebali biste uvrstiti tranzicijske vještine, kako biste istaknulo vještine potrebne za novi posao

Navedite primjere

Svatko može reći da posjeduje neku vještinu. Učinak je daleko veći ako opišete primjere u kojima ste primijenili svoje vještine. To možete učiniti tako da u drugim odlomcima životopisa povežete svoje vještine s određenim dostignućima.

Na primjer, ako je knjigovođa želio pokazati da posjeduju snažne komunikacijske vještine, odjeljak o iskustvu mogao bi sadržavati iskustvo o suradnji s drugim odjelima, pisanju priručnika s uputama ili održavanju treninga za kolege.

Odlomak o vještinama je kratak pregled vaših vještina, a odlomak o iskustvu sadrži detalje o tome kako ste svoje vještine primijenili da biste ostvarili rezultate.

Iskrenost je najbolja politika

Budite iskreni kada nabrajate svoje vještine. Primamljivo je uključiti u životopis vještine koje se traže, odnosno ključnu riječ, ali moglo bi se desiti da morate potvrditi navedenu vještinu u realnim okolnostima, prilikom intervjua ili nakon što dobijete posao. Ako doista ne vladate tom vještinom, moglo bi to biti vrlo neugodno iskustvo.

U svom životopisu ne morate navesti razinu kompetencije za svaku vještinu, ali to je svakako opcija.Evo kratkog vodiča ako to namjeravate učiniti:

Početnik: osoba koja razumije vještinu, ali nema dovoljno iskustva. Nema ništa loše u tome da u zagradi pored vještine navedete „početnik”. Naprotiv, tako podižete razinu transparentnosti svog životopisa.

Srednja razina: između početnika i stručnjaka. Imate iskustva u primjeni određene vještine i možete ju primijeniti, ali ne razumijete napredne koncepte. Za ovu razinu vještine uglavnom vam nije potrebna kvalifikacija.

Stručnjak: Visoko razvijena razina vještine. Prošli ste obuku, imate solidno iskustvo i razumijete napredne koncepte kad aje riječ o određenoj vještini. Da biste skrenuli pažnju na svoju ključnu vještinu, pokraj nje napišite u zagradi “stručnjak”. Ako ste stručnjak za sve navedene vještine, odlomak naslovite “Stručna znanja”.