Inflatorni pritisci bitno ojačali u travnju potpomognuti rastom cijena nafte

U narednih nekoliko mjeseci analitičari PBZ-a očekuju zadržavanje stope inflacije na razini oko 2 posto, dok bi prosječna stopa inflacije u ovoj godini mogla iznositi oko 1,5 posto

23
stopa inflacije
Cijena sirove Brent nafte u travnju ove godine iznosila je 65 dolara za barel dok se prije godinu dana barel plaćao 27 dolara [Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay]

Godišnja stopa inflacije u travnju povećala se na 2,1 posto (1,2% u ožujku), odnosno na najvišu razinu od kolovoza 2018. godine. Rast je potpomognut prvenstveno snažnim rastom cijena unutar kategorije Prijevoza (+10,7%), preciznije goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (+25,1%), navode u analizi analitičari PBZ-a.

To se najvećim dijelom može pripisati višestruko većom cijene sirove nafte u odnosu na isti mjesec prošle godine (65 dolara za barel tipa Brent, u odnosu na prošlogodišnjih 27 dolara).

Istovremeno, jedini negativan doprinos ukupnom međugodišnjem povećanju potrošačkih cijena u travnju je došao od 1,0 posto nižih cijena hrane, posebno mesa (-1,9%), mlijeka, sira i jaja (-3,2%) te povrća (-2,8%).

U prva četiri ovogodišnja mjeseca, prosječna stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 0,8 posto na godišnjoj razini, pri čemu prednjači rast cijena Prijevoza (+3,4%) te Alkoholnih pića i duhana (+6,3%, zahvaljujući rastu trošarina), a dodatni pritisak na rast je došao od Bezalkoholnih pića (+3,6%), Komunikacija (+1,0%), Rekreacije i kulture (+1,6%) te Raznih dobara i usluga (+1,0%), dok je u kategoriji Hrane zabilježen negativan (-1,3%) doprinos ukupnom kretanju potrošačkih cijena.

Godišnja stopa promjene temeljnih potrošačkih cijena u prva četiri ovogodišnja mjeseca pritom je iznosila 0,5 posto ili 1 p.b. manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Niska prošlogodišnja baza te pritisci na rast cijena sa strane ponude bit će glavni faktori kretanja inflacije u narednih nekoliko mjeseci u kojima analitičari PBZ-a očekuju zadržavanje stope na razini oko 2 posto, dok bi prosječna stope inflacije u ovoj godini mogla iznositi oko 1,5 posto.