Imate MBA? Kolika vam je plaća?

Rast industrije poslovnog savjetovanja traži nove ljude, a ljude se, uz druge dobre uvjete na poslu, najlakše privlači novcem

652
konzultanske tvrtke

Prije desetak godina, vodeće konzultantske tvrtke borile su se međusobno u privlačenju najdarovitijih koje su mamili iz poslovnih škola i banaka. Danas, konzultantske tvrtke, kako “velika četvorka” (McKinsey, Deloitte, PwC, EY) tako i sve ostale, za najdarovitije se moraju natjecati sa svima drugima, a najviše s velikim tehno-gigantima i plimnim valom novih tvrtki, raznih startupa.

Samo američko konzultantsko tržište naraslo je za gotovo 80 milijardi dolara, sa 170-tak milijardi dolara 2008. godine, na više od 250 milijardi dolara prošle godine, prema podacima tvrtke IBIS World, u čijem izvještaju se tvrdi da će američko tržište konzaltinga do kraja ove godine narasti do 262 milijarde dolara.

Rast traži nove ljude, a ljude se, uz druge dobre uvjete na poslu, najlakše privlači novcem. To je glavni zaključak istraživanja o visini plaća u poslovnom savjetovanju, koje je provela tvrtka Management Consulted, koja je anketirala više od pedeset vodećih konzultantskih tvrtki.

Zaposlenike se privlači dobrim uvjetima rada i novcem

O kolikom rastu plaća govorimo? Samo u posljednje dvije godine McKinsey je plaću početnika povisio sa 152 tisuće na 165 tisuća dolara godišnje. Uz bonus od bar pet tisuća dolara koje kandidat dobije pri potpisivanju ugovora. BCG je svoju početnu godišnju plaću podigao za 18 tisuća dolara, Bain za 17 tisuća, Deloitte je povisio godišnju plaću za 15 tisuća dolara, A.T. Kearney za 11 tisuća, PwC za 10 tisuća dolara, Accenture za devet i pol tisuća dolara, itd.

Rasli su i bonusi za potpisivanje ugovora – od pet do deset tisuća dolara, ovisno o tvrtki, samo su u tvrtki BCG manji nego prije.

>>Najtraženije poslovne vještine u 2020. prema LinkedInu

Podaci su prikupljeni iz samih tvrtki i razgovorima s kandidatima koji su se natjecali za posao. Dvije su kategorije. Oni sa završenim fakultetom (PhD) društvenog smjera (ekonomija, psihologija, pravo, itd.) i oni koji imaju (i) neku MBA diplomu, te ostali s nekim drugim (pretežno STEM) diplomama ili magisterijem. Ljudi s MBA i PhD diplomama imaju više-manje iste plaće.

Istraživanje je analiziralo i pogodnosti kao što su nagradni bonusi za ostvarene rezultate, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno, troškovi preseljenja, dionice, udio u dobiti i plaćanje troškova studija kojim je diploma stečena. Primjerice, u McKinseyu se dobije i do 10 tisuća dolara samo za troškove preseljenja u gradu u kojem je posao.

Više pojedinosti o plaćama u vodećim konzultantskim tvrtkama potražite u istraživanju tvrtke Management Consulted