Porezna uprava o obračunu PDV-a na usluge stranih tvrtki

Porezni obveznik iz EU na obavljenu uslugu neće obračunati PDV. To mora učiniti rezident - porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.). Ako poslujete isključivo s poreznim obveznicima iz zemalja koje nisu članice EU, ne treba vam PDV identifikacijski broj, ali na primljenu uslugu morate obračunati i platiti hrvatski PDV

1142
pdv na usluge stranih tvrtki
Izvor: Pixabay

Porezna uprava pozvala je sve porezne obveznike da prijavljuju, obračunavaju i plaćaju propisane porezne obveze sukladno zakonima kojima se regulira određena vrsta poreza odnosno doprinosa, te da kroz “dobrovoljni ispravak prijava“ sami prijave ili isprave uočene greške. Poziv  je prvenstveno usmjeren na porezne obveznike koji koriste usluge organizacija iz inozemstva pa Porezna uprava upozorava tko i kako treba obračunati PDV na usluge stranih tvrtki.

Poreznici podsjećaju da su hrvatski porezni obveznici koji žele surađivati s poreznim obveznicima iz Europske unije (putničkim agencijama, platformama za oglašavanje ili pružanje usluga i sličnim) dužni 15 dana prije početka primanja usluge zatražiti PDV identifikacijski broj.

Zahtjev za registriranje za potrebe PDV-a (Obrazac P-PDV) radi dodjele PDV identifikacijskog broja podnosi se nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

>>Porezna uprava poziva da prijavite prava na osobne odbitke

>>Porezna uprava provjerava iznajmljivače preko Airbnbija i Booking.coma

Porezna uprava napominje da se dodjelom PDV identifikacijskog broja, rezident – porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.) ne upisuje se u registar obveznika PDV-a.

Porezni obveznik iz EU na obavljenu uslugu neće obračunati PDV. To mora učiniti rezident – porezni obveznik Republike Hrvatske (iznajmljivač, dostavljač, prijevoznik i sl.).
Ako poslujete isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja (zemlje koje nisu članice EU), ne morate zatražiti PDV identifikacijski broj, ali na primljenu uslugu morate obračunati i platiti hrvatski PDV.

Porezni obveznici iz Republike Hrvatske koji surađuju s poreznim obveznicima iz EU predaju elektroničkim putem obrazac PDV i obrazac PDV-S, dok porezni obveznici koji surađuju isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja obrazac PDV mogu podnijeti u papirnatom obliku te ne podnose obrazac PDV-S.

>>Evo što se mijenja u poreznom sustavu nakon 1. siječnja 2020.

Na primljenu uslugu potrebno je obračunati hrvatski PDV po stopi od 25 posto. Obrazac PDV i Obrazac PDV-S treba podnijeti samo za obračunska razdoblja u kojima je usluga primljena. Obrasci s nulom se ne podnose. Rok za podnošenje obrazaca je do 20. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, dok je obveza plaćanja PDV-a do zadnjeg dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec (npr. do kraja veljače za siječanj).

Primanje usluga od poreznih obveznika iz drugih država članica Europske unije

  • Obračunati i platiti hrvatski PDV na primljenu uslugu
  • Obveza PDV identifikacijskog broja
  • Predati PDV i PDV-S obrasce

Primanje usluga od poreznih obveznika iz trećih zemalja

  • Obračunati i platiti hrvatski PDV na primljenu uslugu
  • Nema obveze PDV identifikacijskog broja
  • Predati PDV obrasceNe predaje se PDV-S

Primanje usluga od poreznih obveznika iz drugih država članica EU i iz trećih zemalja

  • Obračunati i platiti hrvatski PDV na primljenu uslugu
  • Obveza PDV identifikacijskog broja
  • Predati PDV i PDV-S obrasce (u ovom slučaju u obrascu PDV-S iskazuje se samo usluga koju su obavili porezni obveznici iz država članica EU)