Šest francuskih tvrtki kažnjeno s 31 mil. eura zbog dogovora prilikom javne nabave

U istrazi je utvrđeno da su tvrtke dogovorile međusobno raspodjelu ugovora i uvjete pod kojima će im ugovori biti dodijeljeni. Međusobno su razmijenile cjenike, omogućujući tako ostalim tvrtkama da sastave konkuretne ponude

33
[Izvr: Vinci, media-library]

Francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Autorité de la Concurrence, kaznila je šest kompanija s ukupno 31 milijun eura zbog namještanja ponuda na natječajima za razgradnju nuklearnih elektrana u zemlji.

Kažnjeni su Nuvia Process (podružnica Vinci Group), ENDEL (bivša podružnica Engie), Bouygues Construction Expertises (BCEN), SNEF i SPIE Nucléaire.

Agencija je šestoj tvrtki, ONET Group, izrekla uvjetnu kaznu i oslobodila ju je plaćanja financijske kazne zbog suradnje u istrazi.

Kazne su uslijedile nakon istrage potaknute sumnjama da su tvtke narušile pravila tržišnog natjecanja prilikom natječaja za posao na nuklearnoj elektrani Marcoule u regiji Gard, koji je raspiala Francuska agencija za alternativne energije i atomsku energiju (CEA).

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja optužila je ONET-ovu podružnicu OTND, Nuvia Process, ENDEL, BCEN, SNEF i SPIE Nucléaire za razmjenu komercijalno osjetljivih informacija kako bi tvrtke prilagodile ponude za natječaje za stavljanje izvan pogona određenih instalacija u u nuklearnoj elektrani u Marcouleu, koje je raspisao CEA.

Rečeno je da je motiv iza dijeljenja informacija bio dogovor o razinama cijena koje će se ponuditi klijentu i međusobna raspodjela ugovora.

AZO je raspisao natječaj u siječnju 2015. s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s nekoliko tvrtki na početno razdoblje od tri godine. Međutim, utvrđeno je da su se prije podnošenja ponuda tri tvrtke koje su odabrane za sklapanje okvirnog sporazuma (OTND, ENDEL i Nuvia) sastale i razmijenile informacije, između ostaloga i informacije o cjenicima koje je trebalo dostaviti u sklopu javnog poziva.

Nakon toga, tijekom provedbe okvirnog sporazuma, BCEN, koji je također odabran među tvrtke za sklapanje okvirnog sporazuma, priključio se antitržišnim dogovorima s navedene tri tvrtke. Svaka od četiri odabrane tvrtke dogovarala se s konkurentima prije nadmetanja za različite ugovore.

Regulator tržišnog natjecanja utvrdio je da su tvrtke dogovorile međusobno raspodjelu ugovora i uvjete pod kojima će im ugovori biti dodijeljeni. Tvrtke su međusobno razmijenile cjenike, omogućujući tako ostalim tvrtkama da sastave konkuretne ponude.

Regulator navodi da su navedene tvrtke redovito razmjenjivale informacije putem e-pošte, tekstualnih poruka i fizičkih sastanaka. Neki su sudionici pri tome koristili privatne adrese e-pošte ili adrese drugih članova obitelji.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da je došlo i do razmjene informacija između pružatelja usluga razgradnje za devet drugih poziva za nadmetanje, koji nisu bili obuhvaćeni okvirnim sporazumom.

U priopćenju Agencije se navodi: “Ove prakse pripadaju u najozbiljnija kršenja pravila o tržišnom natjecanju, jer im je cilj ukloniti prednosti koje potrošači i javni subjekt imaju pravo očekivati od konkurentnog gospodarstva, a umjesto toga pogoduju počiniteljima. Ometanje uobičajenog tijeka postupaka javne nabave ometanjem slobodnog tržišnog procesa određivanja cijena i dovođenjem javnih tijela u zabludu u pogledu postojanja konkurencije između ponuditelja, štetno je za sektor u kojem se takve prakse odvijaju i predstavlja ozbiljno kršenje gospodarskih javnih politika”.

Nuvia je kažnjena s 13,9 milijuna eura, Endel s 11 milijuna eura, a BCEN sa 6,2 milijuna eura. SNEF i SPIE Nucléaire dobili su manje kazne, 20.000 eura odnosno 10.000 eura.

Regulator tržišnog natjecanja navodi sa su veće kazne izrečene Nuviji, Endelu i BCEN-u jer su svi dio konglomerata. Prilikom izricanje kazne Agencija je uzela u obzir i ponavljanje kaznenih djela koje su počinile grupe Vinci i Bouygues.