Karlovac planira iskoristiti geotermalne potencijale za grijanje

Pretpostavlja se da se na 2500 metara  dubine nalazi geotermalni izvor s temperaturom vode od 126 Celzijevih stupnjeva koji bi mogao davati oko 7000 kubnih metara vrle dnevno

52
geotermalna energija
Goeotermalna energija [lustracija: Pixabay]

Grad Karlovac počinje s pripremnim radovima na bušotini geotermalnog izvora. Prethodno su odrađeni radovi na izmjeni vrelovodnih cijevi. Pretpostavlja se da se na 2500 metara  dubine nalazi geotermalni izvor s temperaturom vode od 126 Celzijevih stupnjeva.

Jedno je od potencijalnih nalazišta vruće vode na području Karlovca je šuma Šumbar . Upravo tu se priprema teren za istražnu bušotinu.

Da istražna bušotina bude na toj lokaciji odlučeno je nakon godina mjerenja, istraživanja, skupljanja podataka, rekao je za HRT Vlatko Kovačić, direktor tvrtke GeotermiKA.

Procjenjuje se da bi izvor, s uključenim pumpama i drugom potrebnom opremom, mogao davati oko 7000 kubnih metara vode na dan, kaže voditelj projekta Boris Vrbanac. Plan je da se tom vodom griju korisnici gradske toplane.

“Gradska toplana je kroz dosad provedeni projekt revitalizacije vrelovodne mreže napravila pretpostavke da se uvedu obnovljivi izvori u centralni toplinski sustav grada Karlovca”, rekao je direktor Toplane Karlovac Zdravko Eremić.

Prostornim planom već je predviđena trasa dovoda geotermalne vode u Karlovac.

Zasad je osigurano financiranje projekta samo do uređenja prostora oko istražne bušotine. U Gradu su optimistični oko projekta koji predstavlja nastavak zelene tranzicije Karlovca. Do sada su na krovove 14 gradskih objekata na krovovima već postavljene solarne elektrane, a uskoro će početi i zamjena kompletne javne rasvjete Grada led-tehnologijom.