Može li laboratorijski uzgoj biti odgovor na rast cijena kakaovca?

Kalifornijski startup dovodi u pitanje tradicionalni proces izrade čokolade uzgajajući stanice čokolade i kave u laboratoriju

49
California Cultured
Izvor: California Cultured

Zbog klimatskih promjena i krčenja šuma proizvodnja kakaovca je otežana, a cijene dragocjenih zrna su na rekordnim razinama. Startup California Cultured sa sjedištem u Sacramentu vjeruje da je na pravom putu da pronađe rješenje za problem opskrbe u industriji kakaovca.

“Kao i prilikom sadnje, počinjemo s malim zdravim zrnima. Ali umjesto da ih sadimo, stavljamo ih u tekuće okruženje kako bismo ih prevarili i potaknuli da rastu onako kako mi želimo”, tumači lan Perlstein, osnivač i izvršni direktor California Cultured, za CNBC Tech. “Izravno uzgajamo tkivo koje se pretvara u čokoladu.”

Za uzgoj kultivirane biljne stanice potrebno je najmanje šest mjeseci do tri godine. Kada je biljna stanica spremna, kakao i kava mogu se proizvesti za otprilike tjedan dana.

Dovoljno je da nam naručitelj kađe kakoav okus i miris želi, kaže Perlstein. “Stavili smo pravu bilnu stanicu i nakon nekoliko dana  mogli smo isporučiti vrlo veliku količinu kakaa”, objasnio je.

California Cultured tvrdi da 80 posto ljudi koji kušaju njegove proizvode ne mogu prepoznati da su uzgojeni u laboratoriju.

Cilj tvrtke iz Sacramenta je brendirati svoje čokoladne proizvode u suradnji s proizvođačima čokolade. Jedna od prvih suradnji bit će s japanskom grupom Meiji, u čijem su portfelju popularne grickalice Hello Panda. Meiji je i jedan od investitora u California Cultured.

Ciljani datum lansiranja proizvoda na tržište je negdje 2025. ili 2026. Kalifornijski startup prvo bi trebao dobiti odobrenje regulatora i povećati proizvodnju.