Srbija gradi nacionalni nogometni stadion

Stadion će se graditi na području beogradske općine Surčin, a planirani kapacitet je oko 52.000 mjesta. Unutar objekta predviđeni su uredski prostori i trgovački centar, ali i objekti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

76
nacionalni nogometni stadion
Stadion će se graditi na području beogradske općine Surčin [Izvor: Ministarstvo financija Republike Srbije]

Ministarstvo financija Republike Srbije raspisalo je natječaj za upravljanje projektom izgradnje Nacionalnog nogometnog stadiona i provedbustručnog nadzora nad projektom. Posao je vrijedan oko 12 milijuna eura, a natječaj je otvoren do 21. ožujka, objavio je portal eKapija.

Realizacija projekta obuhvaća projektiranje i izgradnju stadiona na području beogradske općine Surčin. Stadion će zauzimati površinu od 32 hektara. Prostornim planom je planirano da kapacitet stadiona bude 52.000 mjesta, uz mogućnost dodavanja 8000 privremenih (pomoćnih) mjesta radi ispunjavanja uvjeta koje propisuju FIFA i UEFA za velike i značajne nogometne događaje. Maksimalna visina planiranog objekta je 55 metara.

Nacionalni stadion je planiran kao multifunkcionalni objekt, s pratećim sadržajima. Na 15 hektara planirana je gradnja sportske akademije, sportskog muzeja, izložbenog prostora i galerije te zdravstvenog centra. Planirani prateći komercijalni sadržaji obuhvaćaju poslovne, uredske i kongresne prostore, prodavaonice suvenira i sportske opreme, trgovački centar, salone za zabavu, restorane, kafiće i slične sadržaje.

U centralnom dijelu stadiona bit će nogometno igralište minimalnih dimenzija 105m×68m, sa sustavom za grijanje i zaštitu (pokrivanje) terena. Podloga terena trebala bi biti prirodna trava pojačana hibridnom ili umjetnom podlogom.

Realizacija projekta obuhvaća i sve infrastrukturne radove potrebne kako bi se stadion povezao s okolnom infrastrukturom, uključujući energetski blok i svu potrebnu opremu. Planirano je povezivanje stadiona s beogradskim aerodromom “Nikola Tesla”, udaljenim oko 5 kilometara, te beogradskom obilaznicom i gradskim prometnicama. U okviru kompleksa, uz uobičajenu elektroenergetsku infrastrukturu, predviđena je i mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata za dobivanje toplinske energije iz obnovljivih izvora energije: podzemnih geotermalnih voda, solarnih panela i postrojenja za kombiniranu proizvodnju toplinske i električne energije (CHP postrojenje).

Srpski ministar financija Siniša Mali rekao je da bi stadion trebao biti završenn u prvom polugodištu 2026. godine.