Tommy zainteresiran za riječki trgovački lanac Brodokomerc Nova

Tommy je, prema neslužbenim informacijama, za svaki poslovni udjel ponudio 17.500 eura, a uvjet za provedbu transakcije je da ugovore o prodaji poslovnih udjela potpiše dovoljan broj odnosno postotak udjelničara

35
Brodokomerc Niva
Izvor: Brodokomerc.hr

Trgovački lanac Tommy zainteresiran je za preuzimanje trgovačkog lanca Brodokomerc Nova, piše Novi list pozivajući se na neslužbene izvore. Tommy najrazgranatiju mrežu trgovina ima u Dalmaciji, a ovom akvizicijom proširio bi se i na šire riječko područje.

Ponuda za kupnju je na stolu, potvrdili su Novom listu pojedini udjelničari Brodokomerc Nove koji su već potpisali ugovore o prodaji svojih poslovnih udjela. Uprava Tommyja za sada nije komentirala mogućnost preuzimanja riječke trgovačke tvrtke.

Vlasnici poslovnih udjela u Brodokomerc Novi su uglavnom bivši i sadašnji zaposlenici,a Društvenim ugovorom određeno je da svaki zaposlenik može imati isključivo jedan poslovni udjel. Tommy je, prema neslužbenim informacijama, za svaki poslovni udjel ponudio 17.500 eura, a uvjet za provedbu transakcije je da ugovore o prodaji poslovnih udjela potpiše dovoljan broj odnosno postotak udjelničara.

Transakciju treba odobriti i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a ako sve bude u redu novac bi na račune današnjih udjelničara mogao sjesti u srpnju.

Prema podacima s njihove web-stranice, Tommy raspolaže s 226 prodajnih mjesta u devet županija i Gradu Zagrebu, imaju 4.300 zaposlenika, po tržišnom udjelu vode se kao šesti trgovački lanac u Hrvatskoj, a u 2022. godini ostvarili su 546,45 milijuna eura prihoda. Na širem riječkom području imaju nekoliko trgovina, četiri u Rijeci, po jedan u Opatiji i Viškovu, a prisutni su i na otoku Krku, Rabu i crikveničko-vinodolskom kraju.

Prema podacima na Poslovna.hr poslovanje Brodokomerc Nove u prošloj je godini nastavilo silaznu putanju. U odnosu na pokazatelje iz 2022.,  prihodi ove tvrtke lani su bili manji za dva milijuna eura i iznosili su ukupno 18,6 milijuna eura, uz evidentirani gubitak od gotovo 1,2 milijuna eura. Broj zaposlenih pao je na 279, dok je prosječna plaća iznosila tek 673 eura.

Premda je nešto smanjen u odnosu na prethodnu godinu, dug prema dobavljačima u iznosu od 3,67 milijuna eura i dalje je najveća stavka u kratkoročnim obvezama ove tvrtke dok su, s druge strane, potraživanja kupaca iznosila samo 411.300 eura. Dugotrajna imovina Brodokomerc Nove evidentirana je u iznosu od 5,08 milijuna eura, u poslovnim knjigama ni lani nisu imali značajnije obveze prema bankama, ali je vidljivo da su u 2023. narasle dugoročne obveze za iznos od 667.417 eura, koliko je knjiženo pod stavkom obveze za zajmove, depozite i slično, piše Orjana Antešić.