U Rijeci počela gradnja 90 POS stanova na Martinkovcu

Investicija je vrijedna 55 milijuna kuna, izvođač radova je slovenska tvrtka VG5, a radovi bi trebali biti završeni do kraja iduće godine. Grad planira gradnju još 90 stanova po istom modelu na dvije lokacije na Zametu

72
POS na Martinkovcu

U Rijeci je polaganjem kamena temeljca službeno počela realizacija projekta gradnje stanova po programu društveno poticane stanogradnje (POS) na Martinkovcu vrijednog gotovo 55 milijuna kuna. Ukupno će se izgraditi 90 stanova u dvije zgrade, a projekt bi trebao biti završen do kraja iduće godine.

Investitor je Agencija za poticanu stanogradnju Grada Rijeka, a izvođač radova slovenska tvrtka VG5 d.o.o. koja je u Rijeci izvela projekt uređenja Palače šećerane, a trenutno gradi novu zgradu Gradske knjižnice u T-objektu bivše tvornice Rikard Benčić.

Ukupna vrijednost investicije je 54,5 milijuna kuna, a Grad Rijeka osigurao je građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke na komunalnu infrastrukturu u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna. Iz državnog proračuna osigurano je  11 milijuna kuna, a ostatak iznosa će se prikupiti prodajom stanova na Martinkovcu.

Grad Rijeka u izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture u naselju Martinkovac te za projektnu dokumentaciju ulaže dodatnih 11,7 milijuna kuna.

Gradit će se 36 jednosobnih i 54 dvosobna stana

Ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke Hrvoje Šćulac rekao je da se na gradskoj listi za kupnju POS-ovih stanova nalazi više od 700 ljudi i da će dio njih vrlo brzo, prema redoslijedu na listi, dobiti poziv za kupnju stana na Martinkovcu. Prema ranijim najavama iz Agencije, prodajna cijena četvornog metra neto površine bit će maksimalno 10.200 kuna s uključenim PDV-om.

Ugovor s izvođačem radova potpisan je u veljači, ishodovane su sve potrebne dozvole. Prva faza radova obuhvatila je pripreme za početak iskopa za temelje objekta nakon čega kreće izrada temelja. Po završetku prve faze radova na prvoj zgradi, paralelno će započeti radovi na drugoj zgradi i onda će se daljnji radovi izvoditi simultano, pojasnio je direktor tvrtke VG5 Nejc Hrastnik.

Zgrade će se graditi na dvije čestice ukupne površine 6095 četvornih metara, na jugoistočnom, pretežno neizgrađenom dijelu naselja Martinkovac. Svaka zgrada imat će  podrum, prizemlje, četiri kata i lift.  Ukupno će se izgraditi 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom površine 43 četvorna metra te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom površine oko 60 četvornih metara. Uredit će se također pristupni putovi, parkirna mjesta te okoliš.

POS program se u Rijeci nastavlja na Zametu

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako je model POS dobar te da će Grad s njime nastaviti i dalje, ali da razmišljaju i o sličnom modelu, gradnji POS-ovih stanova za najam budući da dio građana ne može dobiti kredit za kupnju stana.

Ravnatelj gradske Agencije za poticanu stanogradnju Hrvoje Šćulac dodao je kako se pripremaju dvije nove lokacije za izgradnju POS-ovih stanova na Zametu. Na jednoj bi se gradilo 30, a na drugoj 60 stanova, ali još uvijek se radi na pripremi lokacija.

>>U Jurandvoru na Krku počela gradnja POS-ovih stanova