Hrvatski startup Robotiq.ai osigurao milijun eura za razvoj i širenje

Robotiq.ai osnovan je 2018. i bavi se robotskom automatizacijom, softverskom tehnologijom koja olakšava kreiranje, implementaciju i upravljanje softverskim robotima koji oponašaju ljudske radnje u interakciji s digitalnim sustavima i softverom

37
Robotiq.ai
Marko Gudelj, suosnivač i direktor poslovnoig razvoja [izvor: Robotiq.ai]

Hrvatski startup Robotiq.ai objavio je da je osigurao više od milijun eura investicije za širenje poslovanja u segmentu RPA (Robotic Process Automation / Robotska automatizacija procesa) i razvoju softverskih robota za potrebe velikih sustava. Prvu investiciju ostvarili kroz Eurostars, zajednički program EUREKA-e i Europske komisije namijenjen poticanju istraživanja i razvoja u malim i srednjim poduzećima. Najnoviju investiciju od 900 tisuća eura osigurao je češki fond J&T Ventures, dio J&T grupacije.

Robotiq.ai osnovali su 2018. Marko Gudelj, Darko Jovišić i Ivan Belas. Bave se robotskom automatizacijom procesa, softverskom tehnologijom koja olakšava kreiranje, implementaciju i upravljanje softverskim robotima koji oponašaju ljudske radnje u interakciji s digitalnim sustavima i softverom. Osnivači kažu kako je riječ o jednostavnoj tehnologiji s opipljivim prednostima koja znatno podiže razinu učinkovitosti u tvrtkama i organizacijama koje primjenjuju umjetnu inteligenciju i chatbotove.

Robotiq.ai je od osnivanja ostvario suradnju s nizom tvrtki iz raznih branši. Među njima su Rimac Automobili, OTP Banka, Financijska agencija, Sberbank i Dunav osiguranje u Srbiji, BDO u Austriji, njemačkim proizvođačem građevinske opreme Hoermannom (automatska garažna vrata, ulazna vrata, prozorski okviri i slično) s te nizom ostalih klijenata iz Europe, Južnoafričke Republike i SAD-a.

Marko Gudelj kaže kako njihovi softverski roboti mogu uspješno odraditi gotovo sve zadatke kao i fizička osoba – analizirati podatke, kreirati izvješća, pronalaziti informacije, komunicirati, izvršavati veliku količinu tehničkih zadataka poput komunikacije s bazama podataka i slično.

“Primjenom umjetne inteligencije našim kupcima možemo pružiti neusporedivo bržu, pouzdaniju i, ono što je najvažnije, prilagodljivu uslugu. RPA rješenja oslobađaju ljude od robotskog rada te im osiguravaju vrijeme za kreativniji i kvalitetniji rad koji svakako donosi i dodatnu vrijednost kompanijama”, razlaže Gudelj.

Darko Jovišić ističe pak da je prednost njihovih robota u jednostavnoj i brzoj implementaciji te integraciji u postojeće sustave, da su roboti lako upravljivi i da se rješenje implementira uz minimalno sudjelovanje IT odjela kompanije, što i skraćuje vrijeme potrebno za implementaciju i smanjuje trošak.

U nekim procesima roboti zamjenjuju do 90 posto potrebe za korištenjem osoba za repetitivne ili ponavljajuće zadatke kojih ima u svakoj kompaniji, a roboti mogu raditi i 24 sata dnevno svakog dana.

“Naša robotska rješenja su do 70 posto jednostavnija i brža za implementaciju u postojeće sustave u odnosu na konkurentska rješenja. No, cilj nam je povećati brzinu i robusnosti samih robota kako bi bili još učinkovitiji. Vjerujem da će upravo to biti naša glavna konkurentska prednost na globalnom tržištu”, razlaže Jovišić.

Investicijski menadžer J&T Ventures fonda David Polach naglasio je kako vjeruje da će Robotiq.ai postati relevantan igrač na globalnoj razini u ciljanim sektorima.

>>Hrvatski startup Ascalia pomaže industriji da bude zelenija