HZMO: Potvrda o prvom zaposlenju dostupna je elektroničkim putem

Za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca

25
HZMO Potvrda o prvom zaposlenju
Ilustracija: Pixabay

Od petka, 5. srpnja 2024., dostupna je nova e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) – Potvrda o prvom zaposlenju.

ovom uslugom se poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje Potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem.

Navedenom potvrdom o svojstvu osiguranika dokazuje se status osobe koja se prvi put zapošljava prema propisima o obveznim doprinosima (Zakon o doprinosima i Pravilnik o doprinosima).

Naime, za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca (potvrda POS-1). Potvrdom se poslodavac može koristiti u postupcima koji se vode u Poreznoj upravi.

Za osobu koja već prije ima evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, odnosno evidentiran staž osiguranja, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2).

Novoj e-Usluzi poslovni korisnici mogu pristupiti putem linka, a detaljne informacije o načinu korištenja mogu pronaći u korisničkim uputama.

Uvođenjem nove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja Potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a.

Također tako se smanjuju administrativni troškovi u skladu s Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva Vlade Republike Hrvatske za 2024. i 2025. godinu.