Virtualni konobar Grga naplaćuje račune

U Zagrebu je u utorak predstavljena mobilna aplikacija Grga za plaćanja u ugostiteljstvu. Aplikaciju je razvila tvrtka Gastrobit GRC grupa iz Dugog Sela koja je specijalizirana za poslovna rješenja u veleprodaji, maloprodaji i ugostiteljstvu

1261

U Zagrebu je u utorak predstavljena mobilna aplikacija Grga za plaćanja u ugostiteljstvu. Aplikaciju je razvila tvrtka Gastrobit GRC grupa koja je specijalizirana za poslovna rješenja u veleprodaji, maloprodaji i ugostiteljstvu. Grga je njihova prva aplikacija orijentirana na potrošača, a cilj je omogućiti gostima što jednostavnije plaćanje.

Tvrtka Gastrobit GRC grupa nastala je prije dvije godine spajanjem tvrtki Gastrobit i GRC grupa. Obje tvrtke imaju više od dvadeset godina iskustva u razvoju poslovnih aplikacija. Danas jedinstvena tvrtka ima četrdeset zaposlenih te oko 15 tisuća instalacija na računalima, uglavnoj  u Hrvatskoj te nešto malo u Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Glavni proizvodi su aplikacije Smart za ugostiteljstvo te Thor za trgovinu.

“Prije godinu dana sjedili smo u kafiću i dugo čekali konobara. To nas je potaknulo na razmišljanje kako bismo mogli unaprijediti komunikaciju s konobarom, kako ga obavijestiti da smo sjeli za stol i da želimo nešto naručiti. Dok smo razmišljali o tome svakodnevno su se javljale nove ideje. Jedna od njih bila je plaćanje. Naime, statistike pokazuju da je u ugostiteljstvu kritično vrijeme kada gost više ništa ne konzumira nego sjedi za stolom i čeka konobara kako bi platio. U tom razdoblju stvara se najveća nervoza i loš dojam kod gostiju”, prisjeća se Tomislav Copić, koji je uz Gorana Radošića suvlasnik Gastrobit GRC grupe.

“Počeli smo razvijati sustav plaćanja na temelju iskustava s našim instalacijama u trgovini. Razgovarali smo s ugostiteljima, čuli smo njihove preporuke i reakcije, i krenuli u posao. Počeli smo raditi na tome prije godinu dana, ali u tom trenutku to nam je bio usputni projekt. U početku uopće nismo razmišljali o mobilnoj aplikaciji. Htjeli smo napraviti jednostavnu web aplikaciju. Međutim, kao smo sve više razvijali ideju, naišli smo na neka ograničenja. U jednom trenutku shvatili smo da, ako želimo napraviti sve kako treba, moramo napraviti mobilnu aplikaciju.“

Krenuo pilot projekt

“Ovo što smo predstavili je jedna od prvih verzija. Pokrenuli smo 15. studenoga pilot projekt koji traje do 5. siječnja kako bismo vidjeli reakcije gostiju, ugostitelja i konobara.  U pilot projekt je uključeno tridesetak lokala u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.  Vrlo smo zadovoljni rezultatima. Nakon dvadeset dana pridobili smo tisuću korisnika koji su skinuli i koriste aplikaciju. U nekim lokalima, prema riječima vlasnika, postoje gosti koji isključivo plaćaju putem Grge. Primijetili smo  još dvije stvari: neki ljudi počeli su dolaziti samo u lokal koji ima Grgu, a neki koji su ranije dolazili i popili samo kavu sada popiju kavu i kolu te plate putem Grge“, govori o prvim iskustvima pilot programa Copić te dodaje kako se glavna ekspanzija tek očekuje nakon što sljedeće godine krene puna produkcija.

Aplikacija je kompatibilna s operativnim sustavima Android i iOS i može se bespaltno skinuti na Apple i Google Play Storeu. Da bi se mogla koristiti, treba se registrirati, a sustav registracije zahtijeva autorizaciju putem e-maila.

Nakon što se korisnik registrira, otvara mu se ekran s četiri osnove opcije i logotipima partnera programa – Mastercarda i Coca-Cole. S tipkom “skeniraj QR“ ulazi se u aplikaciju . Funkcija pronađi lokal je u testnoj fazi. Uneseni su neki lokali koji su u programu, ali ta značajka će se razraditi u sljedećim verzijama aplikacije, napominje Copić. Omogućit će se uvid u ponudu i cijene svakog lokala, narudžba hrane od kuće i slične funkcionalnosti.

Dva načina rada

Nakon skeniranja koda ulazimo u osnovne funkcije aplikacije U ovom trenutku aplikacija Grga podržava dva načina rada. Prvi je kada se račun izdaje odmah prilikom posluživanja, što radi većina ugostitelja koji poslužuju isključivo pića, a drugi je kada se račun izdaje nakon konzumiranja hrane i pića kao što je slučaj u restoranima, pizzerijama i u većini lokala u kojima se konzumira hrana.

Funkcija pozovi konobara nudi tri opcije. Prva je jednostavni poziv konobara, druga opcija je “Želim platiti“, a treća “Želim ponoviti rundu“.

“Planiramo uvesti još neke mogućnosti, uključujući i izravnu komunikaciju s konobarom porukama. Kada pošaljete poruku, ona dolazi na blagajnu i konobar je obaviješten tko ga je zvao i zašto“, tumači Tomislav Copić.

Puna funkcionalnost  Grge, dodaje, dolazi do izražaja kada se zna tko sjedi za kojim stolom. “Kada se uključi rad ‘po stolovima’, sve se zna. U ovom trenutku većina ugostitelja koristi blagajnu kao malo pametniji kalkulator pa isključuju opciju rada po stolovima, ili nemaju tih mogućnosti. U restoranima i ugostiteljskim lokalima koji poslužuju hranu radi se ‘po stolovima’. Odluka je na vlasniku, a izbor modela rada je jedan klik na blagajni“, pojašnjava Copić.

Rad ‘po stolovima’ vlasnicima ugostiteljskih objekata pruža niz dodatnih mogućnosti: uvid u rad konobara, tko pokriva koji stol, kakav je promet po stolovima u pojedino doba dana, koliki je prosječan promet pojedinog stola…

Programi lojalnosti

Aplikacija Grga podržava i programe lojalnosti na razini lokala, grupe lokala ili globalni program lojalnosti koji pokriva sve lokale koji koriste Grgu. Programe lojalnosti mogu definirati dobavljači, proizvođači, ugostitelji… U ovom trenutku aktivna su dva globalna programa lojalnostii: jedan je besplatna kava koja se dobiva nakon plaćanja tri računa Mastercardom, a sponzor drugog je Coca-Cola koja nakon deset računa plaćenih bilo kojom karticom nagrađuje korisnika s poklon paketom – setom od šest čaša. Kada ispunite uvjete, dobivate kod koji konobar unese u blagajnu kako biste dobili nagradu. Naravno, trošak nagrada podmiruju organizatori programa lojalnosti.

Moj Grga’ omogućava unos kartica lojalnosti svih partnera koji su uključeni u projekt. Umjesto fizičke kartice generira se jednokratni kod čijim se unošenjem u sustav aktivira virtualna kartica programa lojalnosti. Korisnik ima uvid u stanje svih programa lojalnosti u koje je uključen.

Kod može korišteni za neke druge svrhe. Pojedini lokal može ga koristiti unutar svoje tvrtke za bezgotovinska prepaid plaćanja. Na primjer, ako imate proslavu u lokalu i želite uvesti cashless sustav,  na telefon možete pohraniti novac koji će se utrošiti u lokalu. Unutar te funkcionalnosti postoje tri bitne funkcije: uplata kroz sustav na telefon, pregled stanja i naplata.

„U planu nam je i pravi digitalni novčanik, a li to je malo složenija priča. Potrebne su dozvole Hrvatske narodna banke. Za sada to nije moguće“, kaže Copić.

MusicBox je opcija u lokalima koji su uveli tu uslugu. Preko aplikacije u određenim uvjetima – to može biti uvijek, nakon svakog računa, nakon plaćenog računa ili nakon plaćenog računa u određenom iznosu – dobivate pravo na pjesmu. Gost naruči, ali voditelj lokala ipak odlučuje hoće li se pjesma pustiti u lokalu.

Kroz aplikaciju je dostupna ponuda i cjenik lokala, čak i posebne ponude. Kroz Grgu se mogu prikazati i posebne ponude za korisnike aplikacije.

Previđen je i uvid u informacije o lokalu gdje sami vlasnici mogu unijeti podatke koje žele.

Plaćanje skeniranjem računa

Svaka transakcije je jedan račun, a svaki račun je fiskaliziran. Grga blagajni prilikom plaćanja šalje informaciju o kojem je računu riječ. Ako nije uključena opcija ‘po stolovima’, blagajna automatski stornira račun plaćanja u gotovini i izdaje novi račun za plaćanje odabranom kreditnom karticom.

Copić dodaje kako im je Porezna uprava potvrdila da nema problema sa storniranjem računa, no poželjno je da na računu bude ispisano da je riječ o promjeni plaćanja te broj storniranog i novoizdanog računa.

Ako se primjenjuje opcija plaćanja ‘po stolovima’, svakom stolu izdaje zabilješka s narudžbom. Dovoljna je jedna narudžba jer aplikacija prepoznaje dodatne narudžbe za isti stol.

Skeniranjem računa dolazimo na plaćanje. Korisnik upisuje se PIN (za aplikaciju, ne za karticu), a Grga se spaja na blagajnu, potvrđuje narudžbu i iznos računa. Klikom na narudžbu gost može vidjeti što je sve njome obuhvaćeno. Nakon što potvrdi da želi platiti račun, odabere karticu i pokrene plaćanje. Kartica se provjerava kao i kod POS uređaja. Nakon terećenja kartice aplikacija šalje blagajni informaciju da može izdati račun.

Prilikom plaćanja više narudžbi moguće je odabrati narudžbe koje želimo platiti. Kod plaćanja ‘po stolovima“ nema storniranja računa jer se jedinstveni račun za odabrane narudžbe  izdaje na kraju.

Aplikacija Grga ima i mogućnost  „Pošalji prijatelju“. Na Viber, Whatsapp ili SMS možete poslati prijatelju poruku i link s pozivom da vam plati rundu ako nije u lokalu. Preduvjet je da oboje koristite aplikaciju. Prijatelj može odabrati narudžbe koje želi platiti.

Svaki račun plaćen putem aplikacije stiže i na adresu elektroničke pošte koju ste upisali prilikom registracije i potpuno je jednak izdanom računu. Korisnik ima uvid i u sve transakcije provedene putem Grge.

„U naredni inačicama planiramo u aplikaciju uvesti geolokacijske informacije, narudžbe u samom lokalu, sustav koji će omogućiti narudžbu od kuće s obavijesti o roku dostave, mogućnost da se prati gdje se nalazi dostavljač. Uvest ćemo i sustav notifikacija kroz koji će ugostitelji imati uvid u evidenciju o gostima i moći će unaprijediti komunikaciju s gostom“, najavljuje naš sugovornik. „Nije nam poznato da postoji slično rješenje, univerzalna aplikacija koju može koristiti svaki ugostitelj i više ugostitelja odjednom.“

No, aplikacija Grga za sada je vezana uz aplikaciju Smart. Dakle, lokali moraju koristiti Smart da bi koristili Grgu.

Partner Gastrobit GRC grupe u projektu je i PBZ Card, no aplikacija prihvaća sve kartice bez obzira na banku izdavatelja. Zbog sigurnosnih ograničenja za sada nije podržana kartica Meastro. Ona zahtijeva provjeru tokenu kod svake autorizacije. To je malo kompliciranije, ali bit će podržano u sljedećoj verziji aplikacije, potvrđuje Tomislav Copić te na kraju poručuje da niti jedan podatak o kreditnoj kartici nije zapisan u mobitelu.