Sve manje optimizma među poslodavcima

U idućoj godini najveće prepreke razvoju poslovanja bit će i dalje visoki porezi i doprinosi, nedostatak radne snage, neefikasna javna uprava i loše pravosuđe, smatraju poslodavci

u 15:35 Zadnja izmjena: 05.12.2018 u 15:39
186
barometar optimizma poslodavaca

Poslodavci su poslovnu godinu na isteku ocjenili prosječnom, pokazalo je godišnje istraživanjeBarometar optimizma poslodavaca” koje redovito provodi njihova krovna udruga u Hrvatskoj.

Srednju ocjenu (3,01) općeg stanja za 2018. dalo je 50 posto poslodavaca, 20 posto ih je godinu ocijenilo lošom, a pet posto jako lošom. Na drugoj strani spektra 20 posto poslodavaca godinu je ocijenilo vrlo dobrom, a 5 posto izvrsnom. Dakle, vrlo stabilna prosječna trojka, koja, na žalost, ne pokazuje optimizaim i napredak, nego stagnaciju i ravnodušnost.

Najnižu ocjenu stanja u gospodarstvu dali su sektori graditeljstva (2,8) te osobne usluge, zdravstvo i obrazovanje (2,93), regije Dalmacija (2,75) i Slavonija (2,89) te male tvrtke koje u pravilu teže amortiziraju negativne utjecaje i kretanja na tržištu (2,85).

Najviše ocjene stanju u gospodarstvu dali su sektori trgovine, poslovnih usluga i turizma (ocjena 3), regije središnje i sjeverne Hrvatska te Primorje (3), i velike tvrtke (3,21).

Istraživanje se provodi među članicama Hrvatske udruge poslodavaca na uzorku od 423 ispitanika – menadžera tvrtki. Ukupno je u istraživanju sudjelovo 191.201 zaposlenik. Anketirani ispitanici predstavljaju sve veličine poduzeća i sektora te dolaze iz svih regija Hrvatske.

Promatrajući usporednu analizu ocjene stanja u gospodarstvu po godinama, 74 posto ispitanika stanje u gospodarstvu za 2018. godinu ocijenilo je “približno isto ili malo bolje“ u odnosu na 2017. kada je na isti način 83 posto ispitanika ocjenilo 2017. u odnosu na 2106. godinu. Razlika proizlazi iz nešto većeg rasta ocjena u kategorijima “malo lošije“ (12 posto) i “znatno bolje“ (13 posto).

Kada govorimo o procjenama gospodarskog stanja u 2019. godini, 50 posto ispitanika procjenjuje da će opće gospodarsko stanje biti isto kao ove godine.

Nedostatak radne snage – nova kočnica razvoja

Nešto manje (23%) od četvrtine ispitanika smatra da će uvjeti za investiranje i poslovanje u 2019. godini biti malo bolji, dok 60 posto ispitanika procjenjuje da će uvjeti ostati isti. To ukazuje na pad optimizma među poslodavcima u odnosu na prethodnu godinu. U 2017, više od 54 posto ispitanika očekivalo je da će uvjeti za investiranje i poslovanje biti bolji.

Poslodavci i dalje glavne prepreke razvoju vide u visokim porezima i doprinosima (25,3%), neefikasnoj javnoj upravi (12,4%) i lošem pravosuđu (9,8%). Novi problem u usporedbi s prošlom godinom je nedostatak radne snage: broj onih koji su to naveli kao jedan od glavnih problema porastao je u godinu dana s 2,8 posto na čak 12,9 posto.

“Nedostatak radne snage druga je najveća prepreka u poslovanju hrvatskih poslodavaca. U odnosu na sve ranije godine taj je pokazatelj skočio za pet puta u procjenama za 2019. što ukazuje na kritičnost i ozbiljnost problema i povezan je s iseljavanjem građana. Ostale prepreke koje poslodavci prepoznaju već godinama su iste: visoka porezna i neporezna opterećenja, javna uprava i loše pravosuđe. Poslodavci su stanje u gospodarstvu ocijenili trojkom što korelira s rezultatima rasta BDP-a. Pad optimizma vezanog uz procjenu uvjeta investiranja za 2019. ukazuje da ukupna ocjena za 2019. – trojka- neće imati trend snažnijeg rasta.

Srednja ocjena poslodavaca za 2018. na tragu je dosadašnje evaluacije Udruge. I barometar optimizma HUP-a ukazuje da je potencijal poslodavaca daleko veći, no potrebno ukloniti prepreke kako bi se taj potencijal ostvario. Poslodavcima treba snažnije rasterećenje poslovanja i troškova rada. Nadamo se da će to biti prioritet Vlade u narednoj godini”, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.