iPhone 13: Što se priča o danu izlaska, cijeni i specifikacijama

Govori se o besprijekornom dizajnu s novim zaslonom, bateriji s duljim vijekom trajanja, većoj brzini osvježavanja, poboljšanim specifikacijama fotoaparata, novim opcijama boja (možda čak i ružičastoj) i o još mnogo toga

1511
iPhone 13
Očekuje se da bi iPhone 13 mogao izaći sredinom rujna [Izvor: RendersbyIan/Twitter ]

Novi iPhone, koji b trebao biti predstavljen ovog mjeseca pod imenom iPhone 13, trebao bi dobiti nekoliko snažnih nadogradnji. Govori se o besprijekornom dizajnu s novim zaslonom, bateriji s duljim vijekom trajanja, većoj brzini osvježavanja, poboljšanim specifikacijama fotoaparata, novim opcijama boja (možda čak i ružičastoj) i o još mnogo toga. Kako se približava očekivani datum izlaska novog uređaja, nagađanja su sve glasnija, a napetost raste.

Novu liniju trebala bi činiti četiri modela – iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max, što odgovara prethodnoj liniji modela iPhone12, navodi CNET.

Veća baterija

Prema glasinama s kineske platforme Weibo s početka lipnja linija iPhonea 13 trebala bi imati veću bateriju od iPhonea 12. Špekulacije objavljene na Twitteru navodile su bateriju od 2406 mAh za iPhone 13 Mini, 3095 mAh za iPhone 13 i iPhone 13 Pro te 4325 mAh za iPhone 13 Pro Max.

To bi bile snažnije baterije u usporedbi s modelima iPhonea 12, no Apple ne otkriva službene specifikacije baterije. Međutim, trajanje baterije nije isto što i kapacitet baterije, pa je moguće da se povećanje veličine baterije iPhonea 13 neće ogledati u njenom duljem trajanju. To ovisi o drugim nadogradnjama telefona i o tome koliko je softver optimiziran za trajanje baterije. No, u usporedbi s premium telefonima drugih marki, Appleove baterije su slabije. Baterije u Samsungovoj liniji Galaxy S21, na primjer, u rasponu su od 4000 do 5000 mAh.

Što se tiče punjenja baterije, iPhone 13 mogao bi imati neke nove trikove u rukavu – brže bežično punjenje i mogućnost “reverzibilnog punjenja”, prema videu koji je na YouTubeu objavio Max Weinbach. “Reverzibilno punjenje” značajka je koja vam omogućuje punjenje drugih Qi uređaja na stražnjoj strani telefona. Weinbach nagađa da će iPhone 13 imati ovu značajku zbog veće zavojnice za bežično punjenje i jačeg skupa magneta smještenih na stražnjoj strani telefona. Mnogi konkurenti iPhonea, uključujući Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy Note 20 Ultra i OnePlus 8 Pro, već imaju reverzibilno bežično punjenje. No, Apple tek treba predstaviti tu značajku na svojim iPhone uređajima.

Kada možemo očekivati iPhone 13

Zasad nema službenih ni neslužbenih informacija o tome kada možemo očekivati ​​sljedeći Appleov iPhone. Izvješće iz travnja sugeriralo je da s proizvodnjom novih čipova za iPhone sve u redu pa je datum izlaska novog iPhonea vraćen na raspored prije pandemije. Prije pandemije se s relativnom visokom razinom točnosti moglo predvidjeti Appleova događanja i na temelju toga datum izlaska novih uređaja.

No 2020. je priča bila drugačija – bio je to prvi rujanski Appleov događaj u osam godina bez iPhonea. Razlog je bilo kašnjenje u proizvodnji zbog pandemije koronavirusa. Ove godine, međutim, analitičari procjenjuju da Appleov lanac opskrbe funkcionira redovito. Ako je doista tako, možemo očekivati ​​da će iPhone 13 biti predstavljen na jednom događaju u rujnu.

Evo što za sada znamo:

  • Apple voli održavati svoje događaje utorkom ili srijedom.
  • Novi uređaji obično su izlazili tjedan i pol nakon Appleovih najava.
  • Općenito, novi iPhone izlaze u petak, oko trećeg tjedna u rujnu.

Bez obzira na datum, predstavljanje novog iPhonea bit će virtualan događaj, kao i prošle godine. Takva odluka je posljedica je odluke tehnološkog diva da se povratak zaposlenika u urede odgodi zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Apple je prvotno najavio da će svi zaposlenici  od rujna morati dolaziti u ured tri dana u tjednu. Kada bi se Apple držao tog roka, Gurman kaže da bi, da se Apple držao vremenskog okvira u rujnu, osobni događaj iPhone 13 bio “vjerojatan”. Sada očekuje još jedan događaj samo na mreži.

Apple ipak neće preskočiti broj 13

Apple će svoju novu liniju nazvati “iPhone 13”, tvrdi tajvanski list Economic Daily News. Glasina o tome da će Apple zadržati standardni sustav imenovanja odgovor je na nagađanja da će tehnološki div promijeniti naslov novog iPhonea kako bi izbjegao broj 13. U mnogim visokim zgradama često se zbog praznovjerja izostavlja dugme za 13 kat u dizalu pa su prethodne glasine sugerirale kako bi Apple mogao podleći vlastitoj triskaidekafobiji i preskočiti broj 13.

iPhone 12S pokazao se kao pun pogodak za ime sljedeće generacije iPhonea. Baš kao što je iPhone 6 iz 2014. ustupio mjesto iPhoneu 6S iz 2015. godine, a iPhone X iz 2017. prethodio je iPhoneu XS iz 2018. godine. Sve su to bile nove inačice bez značajnijeg redizajna. Činilo se da bi se linija koja izlazi ove godine mogla pozicionirati upravo tako – kao poboljšanje iPhonea 12.

A možda se Apple mogao ugledati na Samsung pa nazvati novi model po godini kada je kreiran: iPhone 2021 zvuči jako dobro. Ili iPhone XXI? Ako damo malo više prostora mašti, možemo otići u sasvim drugom smjeru i novom iPhone dati neko zabavno ime po uzoru na Motorola Citrus ili nekadašnjeg LG Chocolatea.

iPhone 13 mogao bi biti skuplji od iPhonea 12

Appleova linija iPhone 12 uključivala je četiri telefona različite cijene, s još većom varijacijama među operaterima i s obzirom na konfiguraciju za pohranu podataka. Prilikom lansiranja osnovni model iPhone 12 koštao je 799 američkih dolara, što je bila za 100 dolara više u usporedbi s iPhoneom 11 iz 2019., uglavnom zbog dodatka podrške za 5G.

Ove godine Apple bi mogao ponovno povisiti cijene svoje linije iPhone 13. Prema izvješću DigiTimesa iz kolovoza, tehnološki div razmišlja o povećanju cijene za iPhone 13 kako bi nadoknadio povećane troškove proizvodnje čipova svog dobavljača TSMC-a. Appleov dobavljač planira do siječnja 2022. povećati svoje cijene za “napredne i zrele procesne tehnologije” za čak 20 posto, navodi se u izvješću. No, na temelju izvješća nije jasno koliko bi se točno mogla povećati cijena iPhonea.

Prethodno se moglo čuti kako bi Apple mogao zadržati istu strukturu cijena za iPhone 13 ili da čak razmišlja o snižavanju cijene za nove modele. Nekoliko suparnika odgovorilo je na gospodarsko usporavanje u 2020. objavom modele po pristupačnijim cijenama, poput Samsungovog Galaxy S20 FE i Googleovog Pixela 5. Oba su po cijeni u rangu s iPhoneom 12 Mini, ali oko sto dolara jeftiniji od iPhonea 12. Nedavno objavljeni Samsung Galaxy S21 također se ističe nižom cijenom, za gotovo 200 dolara je jeftiniji od svog prethodnika.

Prodaja iPhonea 12 mogla bi pokazati smjer u kojem bi Apple mogao krenuti u određivanju cijene iPhonea 13. Čini se da se predviđeni “superciklus” za 2020. dogodio upravo onako kako je Apple očekivao: u listopadu su iPhone 12 i 12 Pro postali prvi i drugi najprodavaniji 5G modeli telefona širom svijeta. A Apple je nedavno objavio da je iPhone 12 donio najveće prihode i dobiti u povijesti tvrtke.

Boje i dizajn: iPhone 13 će vjerojatno izgledati poznato

Na društvenim mrežama mogle su se pročitati mnoge glasine o dizajnu iPhonea 13. Jedna od najnovijih, objavio ju je MacRumors, govori o izbočenoj kameri i većoj debljini iPhonea 13 i 13 Pro u usporedbi s prethodnicima. Prema MacRumorsu, izbočina kamere iPhonea 13 postaje sve deblja, možda kako bi se prilagodila nadolazećim nadogradnjama fotoaparata poput lidara.

Krajem lipnja Sonny Dicknson, stranice koja prati inovacije na konzumerističkom tehnološkom tržištu, objavio je na Twitteru male promjene u modulu kamere iPhonea 13 u odnosu na iPhone 12 Mini: objektivi su postavljeni dijagonalno, a ne jedan iznad drugog.

Što se boja tiče, na Twitteru je zaiskrilo kada je početkom svibnja na računu pod imenom Peng Phones objavljena navodno procurjela slika ružičastog iPhonea 13, no pokazalo se da je riječ o interpretaciji na Instagramu umjetnika koji se specijalizirao za 3D modeliranje. Zatim je u lipnju YouTube račun EverythingApplePro objavio kako će mat crna boja u paleti iPhonea 13 zamijeniti postojeće opcije boje grafita ili svemirski sive (Space Grey) na modelima iPhone 12 Pro i iPhone 11 Pro.

Apple bi u liniju iPhonea 13 mogao dodati novu boju, nazvanu “Sunset Gold”, objavljeno je na jednoj korejskoj platformi za blogove. Kažu da boja daje “brončani odsjaj” i da je nešto manje blijeda od Appleove boje “Rose Gold”.

Plići notch i izbacivanje Lightening porta

U samom dizajnu novog iPhonea ne očekuju se velike promjene s obzirom na to da je 2020. došlo do značajnog redizajna s povratkom ravnih stranica iPhonea 5. Također, ne očekuje se da će Apple mijenjati veličinu telefona u odnosu na prethodnu generaciju.

Dvije glavne glasine vezane uz dizajn odnose se na plići notch (urez) te izbacivanje Lightening porta.

Glasine o manjem urezu pojavile su se početkom ožujka u bilješci za investitore analitičara Ming-Chi Kuoa koji je poznat po tome što dobro predviđa što donose novi Appleovi proizvodi prije njihova izlaska. Internetska stranica Mac Otakara procjenjuje da bi se urez na iPhoneu 13 mogao smanjiti na širinu od 26,8 mm (u usporedbi s 34.83mm na iPhone 12), te da bi posatao malo viši – umjesto 5,3 mm kao na iPhoneu 12 bio bi visok 5,35 mm.

Kada je Apple izbacio priključak za slušalice, analitičari su zaključili da slijedi izbacivanje Lightening porta. Iako se mnogi korisnici još uvijek nadaju USB-C portu, uvođenje MagSafe pribora 2020. godine jasno je pokazalo u kojem smjeru ide Apple. Krajnji cilj je očito uređaj bez portova.

Ipak, Kuo predviđa da će u novoj liniji samo jedan uređaj biti potpuno bez portova i to iPhone 13 Pro Max.

Nadogradnja kamere

Lani je iPhone dobio neke jako dobre nadogradnje fotoaparata, osobito u Pro Max modelu. Uveo je u iOS lidar tehnologiju i Pro Rew.

IPhone 13 mogao bi imati najmanje tri nove video funkcionalnosti: video verziju portretnog moda, kvalitetniju opciju snimanja videozapisa pod imenom Pro Res te novi sustav filtera za poboljšanje kvalitete i boja slika.

Portretni način rada originalno je predstavljen s iPhoneom 7 Plus 2016. za fotografiranje. No, ako se glasine pokažu točnima, uskoro ćemo moći snimati video zapise s bokeh efektom iza glavnog objekta snimanja.

Pro Res za video mogao bi biti dostupan samo kod uređaja više klase u liniji iPhone 13, kao što je ProRaw za fotografiranje bio dostupan na najkvalitetnijim iPhone 12 modelima, odnosno na modelima iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max.

Najslabija točka kada je riječ o kameri bio je zum. iPhone 12 Pro Max sadržavao je samo 2.5x optički zum; za usporedbu, Samsungov Galaxy S20 Ultra i sada S21 Ultra nudi 100x zum (mješavinu optičkog i digitalnog).

iPhone 13 mogao bi potencijalno uključivati ​​periskop kameru, tehnologiju koja bi omogućila veći raspon zumiranja bez potrebe za većom kamerom. Također je moguće da se povećani zum 2.5x s iPhone 12 Pro Max primijeni na novom  iPhone Pro modelu.

Poboljšani noćni način rada

Glasine s početka veljače nagovijestili su poboljšanja prilikom snimanja sa slabim svijetlom. Analitičari predviđaju ultraširokokutnu leću s većim otvorom – F1.8, umjesto F2.4. Veći otvor znači više svjetla, što bolje fotografije snimljene noću ili u situacijama slabog osvjetljenja.

Iako se nadogradnje fotoaparata očekuje kod sva četiri modela u liniji, standardna verzija vjerojatno neće uključivati lidar skener. Gualer Dylan na Twitteru spekulira da će samo iPhone 13 Pro i Pro max imati skener. Dylanova teorija oprečna je prethodnim glasinama koje je objavioDigiTimes da će sva četiri modela imati skener.

Ako se pokaže da je Dylan u pravu, to bi bila druga generacija u nizu da se lidar skener nalazi samo u Pro modelima. Skener, koji pomaže pri automatskom izoštravanju i snimanju portreta pri slabom svijetlu, prvi put je predstavljen 2020. kod iPad Proa. Također je ugrađen u iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max.