Izvoz članica CISEx-a premašuje 2,1 mlrd kuna

Ukupni prihodi članica CISEx-a (bez povezanih društava) prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna, pokazuje godišnja analiza poslovnih rezultata tvrtki članica

63
CISEx

CISEx (Udruga Hrvatski nezavisni izvoznici softvera) je objavio godišnju analizu poslovnih rezultata svojih tvrtki članica. Pri analizi koriste se podaci Financijske agencije koji su u tom trenutku javno dostupni, za trenutne članove udruge.

Obzirom da se struktura članstva svake godine mijenja daju se višegodišnje pokazatelji za trenutno članstvo, kako bi pokazatelji poslovanja tvrtki članica bili objektivni i usporedivi.

Poslovanje u 2019. ponovo obara rekorde

Analiza obuhvaća 256 tvrtki članice Udruge čiji su financijski izvještaji javno dostupni do trenutka ove analize, što znači da su ukupne brojke i nešto veće jer nedostaju podaci za dio članova.

Financijski podaci za 2019. godinu pokazuju da je bila rekordna po svim pokazateljima. Ukupni prihodi članica (bez povezanih društava) prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna. Rast prihoda iz inozemstva je 39% u odnosu na 2018. godinu.

Izvoz članica Udruge bilježi godišnji rast od 39 posto

Iz CISEx-a posebno ističu činjenicu da je udio izvoza u prihodu čak 45-47 posto, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36 posto. Istovremeno ukoliko promatramo pokazatelje svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20 posto.

CISEx
Izvor: FINA; Obrada: Konter, CISEx

CISEx-ovci su lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7.329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17 posto.

Neto dobit  članica iznosi 524 mil kuna što je rast od 33 posto u odnosu na 2018., uz neto profitnu maržu od blizu 10 posto. Neto marža je rasla u odnosu na lani kad je iznosila oko 9 posto, kao rezultat jačanja izvoza, ali rezultata ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

CISEx članice su apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, a dio tog ulaganja se vidi i u bilanci i iznosa stavke “Izdaci za razvoj”. U 2019. godini CISEx članice su evidentirale čak 514 milijuna HRK kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem (dvostruko više nego prethodne godine), što predstavlja 35,6 posto ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj RH! Kako budućnost hrvatskog IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, ovo su zasigurno dobri pokazatelji.

CISEx objedinjuje 25-30 posto hrvatskog IT sektora

Članice CISEx-a nisu samo IT tvrtke, stoga se posebno analiziralo poslovanje članica u NKD skupini J62 te su se usporedili pokazatelje s ukupnim sektorom J62.  CISEx danas objedinjuje 25-30 posto hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika.

Nedvojbena je činjenica da je CISEx iz godine u godinu sve relevantniji predstavnik ove industrije.

CISEx članice bilježe veći rast i bolje rezultate od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj (J62).

Ukupni prihod J62 rastao za 14 posto, dok je kod softveraša CISEx-a rastao 17 posto.

Članice CISEx-a imaju jači postotak rasta izvoza (27%) te se dodatno izdvajaju od prosjeka svoje industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 45 posto dok je u J62 to 36 posto. Istovremeno, članice CISEx-a su iskazale u bilancama čak 52 posto ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u RH. Također, imaju veću neto profitnu maržu od prosjeka branše (neto marža CISEx J62 je 12%, a prosjek J62 ima neto maržu od 10%).

Neto dobit po zaposleniku kod članica iznosi prosječno 67.000 kuna godišnje, dok za čitavu skupinu J62 iznosi 64.000 kuna godišnje.

Kako CISEx članice vide poslovanje svojih tvrtki u 2020

Ove godine provedena je i anketa među članovima vezano uz očekivanja za 2020.godinu, koju obilježava globalna pandemija COVID 19.

Anketirano je 50 tvrtki članica s pitanjem kako vide poslovanje do kraja 2020. godine:

– Očekivani rast/pad prihoda u 2020.
– Očekivani rast/pad izvoza u 2020.
– Očekivani rast/pad broja zaposlenika u 2020.

U finalne rezultate ankete uključeni su samo odgovori tvrtki koje pripadaju NKD-u J62, kako bi se mogla analizirati reprezentativnost uzorka u odnosu na cijeli J62 sektor.

Tablica: Reprezentativnost anketnog uzorka

Članovi CISEx-a, unatoč COVID 19 situaciji, očekuju manje stope rasta u 2020. od onih na koje smo navikli, ali ipak- ogromne stope rasta. Izgleda da su strani kupci, većinom, ipak odlučili ubrzano ulagati u digitalizaciju, baš zbog COVID 19 situacije.

CISEx
Tablica: Raspon odgovora

“Ove stope rasta ne mogu se primijeniti na cijeli IT sektor (uzorak se ne može primijeniti na cijeli sektor jer ne odražava njegov prosjek), čak ni na cijelo CISEx članstvo (uprosječeno), ali i da ih prepolovimo, bit ćemo zadovoljni i takvim rezultatima za 2020. Naravno, ovu analizu bi bilo dobro ponoviti na jesen, kad će vjerovatno i rezultati biti pouzdaniji, a procjene će se prilagoditi i moderirati prema ostvarenju većeg dijela godine”, kažu iz CISEx-a.

Tablica: projekcija poslovanja CISEx članica na temelju odgovora anaketiranih tvrtki

“U svakom slučaju, ako ne bude drastičnijeg pogoršanja vezano uz COVID 19 do kraja godine, možemo se nadati da će bar jedan sektor, onaj koji nas i inače nikad ne iznevjeri, bilježiti rast i u povijesnoj 2020.godini. Možda je to trebalo kao otrežnjenje vladajućim strukturama da shvate kako je IT vrijedan posebne pažnje u poreznom i regulatornom smislu, a što govorimo već godinama”, dodaju iz CISEx-a, te zaključuju ovogodišnju analizu istom rečenicom kao i lani: “CISEx članovi nisu samo izvozna sila, već i istinski pokretači promjena!”