Rumunjska planira uvesti elektroničke osobne iskaznice

Elektroničke osobne iskaznice zamijenit će klasične iskaznice i nacionalne zdravstvene iskaznice te olakšati građanima pristup elektroničkim javnim uslugama, navodi rumunjsko ministarstvo unutarnjih poslova

98
elektroničke osobne iskaznice

Rumunjska planira zamijeniti sadašnje osobne iskaznice s elektroničkim iskaznicama koje će omogućiti svojim nositeljima da se prijavljuju na platforme javne uprave kako bi koristili razne elektroničke usluge, prenosi Romania-Insider.com.

Rumunjsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je nacrt zakona o uvođenju elektroničkih osobnih iskaznica upućen u javnu raspravu.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je nacrt zakona je u skladu s Vladinim programom mjera za razdoblje 2017. – 2020., a „provedba bi građanima trebala olakšati pristup elektroničkim uslugama i  doprinijeti razvoju ‘koncepta  elektroničke javne uprave’ ”

Elektroničke osobne iskaznice će omogućiti nositeljima prijavu na IT sustave javnih ustanova za razne elektroničke usluge. To bi trebalo pojednostaviti građanima interakciju s javnom upravom.

Čip s biometrijskim podacima

Nove elektroničke osobne iskaznice zamijenit će također nacionalne zdravstvene iskaznice, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Elektronička iskaznica imat će čip na kojem će biti pohranjeni podaci o nositelju, uključujući i biometrijske podatke kao što su otisci prstiju.

Oni koji odbiju elektroničku  osobnu iskaznicu zbog vjere ili prigovora savjesti, mogu odabrati da i dalje kao identifikacijski dokument koriste klasičnu osobnu iskaznicu.

Prema nacrtu zakona osobne iskaznice, klasične ili elektroničke, mogu se izdati za osobe mlađe od 14 godina na zahtjev roditelja. Za starije od 14 godina osobna iskaznica je obavezna.

Nakon što budu ispunjeni tehnički uvjeti i za njihovo izdavanje,  elektroničke osobne iskaznice će vrijediti dvije godine za osobe do 14 godina starosti, četiri godine za osobe u u dobi između 14 i 18 godina, a deset godina za osobe starije od 18 godina.