CaixaBank, Erste Group i UBS pristupili trgovinskoj platformi we.trade

CaixaBank, Erste Group i UBS pridružili su se platformi we.trade kao bankarski partneri i dioničari. Platformi su već ranije pristupili Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Societe Generale i UniCredit

u 14:02 Zadnja izmjena: 03.10.2018 u 14:10
24

we.trade, digitalna trgovinska platforma utemeljenia na blockchain tehnologiji, udružila je snage s tri banke iz bivšeg konzorcija Batavia. CaixaBank, Erste Group i UBS pridružili su se platformi we.trade kao bankarski partneri i dioničari. Platformi su već ranije pristupili Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Societe Generale i UniCredit, tako da je broj dioničara sada porastao na dvanaest.

Udruživanje osigurava bankama neusporedivo širi tržišni doseg platforme i širenje mreže za njihove međunarodne trgovinske potrebe kroz platformu we.trade na 13 zemalja.

Nakon uspješnog pokretanja platforme we.trade u lipnju, širenje kruga bankarskih partnera jača poziciju platforme kao najveće tvrtke za financiranje digitalne trgovine temeljene na blockchain tehnologiji u proizvodnji. Banke dioničari prepoznale su značajne sinergije proizvoda i tehnologije s bivšim Batavia bankama budući da su sve razvile slična rješenja s IBM-om na platformi Hyperledger Fabric, open source blockchain okviru kojeg pokreće Linux Foundation.

Ingo Bleier, direktor korporativnog sektora Erste Groupa rekao je kako sporazum omogućava “da udružimo naše znanje o trgovinskim uslugama utemeljenih na blockchain tehnologiji koje smo izgradili unutar platforme Batavia, kako bismo jedinstvenu ponudu platforme we.trade učinli dostupnom našim korporativnim klijentima”.

“Proširena platforma we.trade ističe se među drugim trgovinskim platformama inovativnom i dokazanom primjenom blockchain tehnologije i širinom dosega na raznim tržištima“, dodao je Bleier.

Doseg proširen na 13 europskih zemalja

we.trade nastavlja sa širenjem i evaluacijom dodatnih partnera i iz bankarskih i iz ne-bankarskih sektora kako bi se pridružili njegovoj viziji otvorene i interoperabilne platforme. Pridruživanjem CaixaBanke, Erste Groupa i UBS-a geografski doseg we.tradea proširio se na trinaest europskih zemalja: Austriju, Belgiju, Dansku, Finsku, Francusku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, Španjolsku, Švedsku, Švicarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U travnju je objavljeno da je konzorcij Batavia proveo prve pilot transakcije s korporativnim klijentima. Projekt je pokrenut u listopadu 2017., a zajednički su ga razvili Bank of Montreal, CaixaBank, Commerzbank, Erste Group, IBM i UBS.

>>Prve transakcije na blockchain trgovinskoj platformi Batavia

>>Erste Group priključio se razvoju trgovinske platforme Batavia

Platforma we.trade nastoji pojednostavniti prekograničnu trgovinu širenjem svoje mreže digitalne trgovine. Distribucijska snaga međunarodnih financijskih institucija koje su pristupile platformi pozicionira we.trade kao vodećeg partnera na tržištu financijske trgovine i kao predvodnika u širenju na tržišta izvan Europe.

Ključ uspjeha blockchain rješenja leži u snazi mreže

“we.trade pozdravlja banke CaixaBank, Erste Group i UBS kao dioničare i korisnike. Ovo potvrđuje prethodno najavljeni smjer platforme we.trade i drži nas na pravom putu s obzirom na našu strategiju širenja globalne mreže bankarskim i ne-bankarskim partnerima”, rekao je Roberto Mancone, operativni direktor we.tradea.

“Pridruživanjem platformi we.trade svim našim međunarodnim korporativnim klijentima pružit ćemo pristup najnovijim rješenjima digitalne trgovine, konsolidirajući naš inovacijski model ikoji je u potpunosti usredotočen na klijenta”, rekla je Mar Santana Rollan, direktorica međunarodne trgovine i razmjene CaixaBanka.

Andy Kollegger, voditelj korporativnih i institucionalnih proizvoda i usluga UBS-a rekao je pak kako su uvjereni da će “tvrtke u Švicarskoj imati koristi od ove inovativne ponude prilikom međunarodne trgovine i da će ubrzati rast poslovanja s ugovornim stranama u inozemstvu“.

“U IBM-u vjerujemo da ključ uspjeha blockchain rješenja leži u snazi mreže“, naglasio je  Jason Kelley, generalni direktor blockchain usluga u IBM-u. “Drago nam je gledati da mreža nastavlja rasti kroz udruživanje u komplementarnim područjima kako bi se izgradili prostraniji ekosustavi i, u mnogim slučajevima, mreža mreža. Snaga inovativne mreže we.trade je u mogućnosti sigurnog dijeljenja podataka unutar mreža s dozvolom. Banke će moći učinkovitije i s više povjerenja financirati procese opskrbnog lanca“.