Dobro istrenirani džepni EKG spašava živote srčanih bolesnika

Startup vHealth Lab razvio je e-platformu utemeljenu na strojnom učenju i povezanu s EKG uređajima, te mobilnu aplikaciju koje omogućavaju korisniku da nadzire svoju bolest, a liječniku da iz daljine prati pacijenta

532
vHealth Lab
EKG je “zlatni standard” u kardiovaskularnoj dijagnostici. vHealth Lab razvio je rješenje kojim je “zlatni standard” kao džepni uređaj dostupan svuda i jednostavan je za upotrebu

Startup vHealth Lab nastao je prije nešto više od godinu dana. Riječ je o svojevrsnom spinoffu “Magdalene”, privatne klinike specijalizirane za kardiovaskularne bolesti. Temelji se na e-platformi povezanoj s EKG uređajima i mobilnoj aplikaciji koja omogućava korisniku da nadzire svoju bolest.

Krajem prošle godine od tisuću prijavljenih ušli su među deset odabranih za tromjesečni akceleratorski program Startupbootcamp InsurTech u Londonu.

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti na Zapadu, a izravni troškovi koji proizlaze iz njihova liječenja u Europi premašuju stotine milijardi dolara godišnje. U Sjedinjenim Američkim Državama trošak premašuje 300 milijardi dolara godišnje. Starenjem populacije troškovi dodatno rastu.

“Mnogi ljudi umiru od srčanog udara jer ne stignu na vrijeme u bolnicu. S druge strane, mnogi odlaze u bolnice bez prave potrebe, trošeći dragocjeno vrijeme liječnika i stvarajući nepotrebne troškove. Mi nudimo rješenje”, kaže Nina Šesto, izvršna direktorica vHealth Laba.

Nina Šesto doktorirala je molekularnu biologiju, radeći na zdravstvenim projektima u Africi stekla je praktično iskustvo u telemedicini, a po povratku u Hrvatsku preuzela je vođenje telemedicinskog centra u “Magdaleni”. Uz nju u timu vHealth Laba su tehnički direktor Davor Runje, operativna direktorica Hajdi Ćenan te kardiolog Igor Šesto.

“U ‘Magdaleni’ smo godinama gledali kako se gubi vrijeme, resursi i naposljetku životi jer pacijenti kod kuće nemaju mogućnost da prate rad svog srca. Prisiljeni su donositi odluke na temelju toga kako se osjećaju i onoga što misle da se događa. I prečesto donose krive odluke”, tumači Nina Šesto. “Mi imamo rješenje koje će omogućiti da i liječnici i bolesnici doista znaju što se događa, čak i onda kada su udaljeni od bolnice.”

“Zlatni standard” malog formata

vHealth Lab razvio je telemedicinsku platformu utemeljenu na strojnom učenju koja omogućava svakom liječniku da iz daljine prati pacijenta uz pomoć elektrokardiografije (EKG). EKG je, pojednostavljeno, snimanje električne aktivnosti srca prislanjanjem elektroda na kožu. Riječ je o “zlatnom standardu” u kardiovaskularnoj dijagnostici. vHealth Lab pokazao je da “zlatni standard” ne mora biti vezan isključivo za bolnicu – može biti vrlo malen, jednostavan za upotrebu i dostupan izvan bolnice.

“To je”, tumači Davor Runje, “iz današnje perspektive elektronički jednostavan uređaj koji postoji više od stotinu godina. Glavni izazov kod ovakvih sustava nije elektronički već u automatizaciji dijagonostike upotrebom novih metoda dubokog učenja”.

S takvim uređajem moguće je pratiti osobu oboljelu od kardiovaskularne bolesti neprestano 24 sata sedam dana tjedno. I svaki pacijent može imati uređaj uz sebe i pratiti rad svog srca. Na temelju EKG snimke dobiva brzu dijagnozu s preporukom kako postupiti, bez potrebe da odlazi u bolnicu ako to nije nužno.

“U klinici ‘Magdalena’ imamo 12 tisuća kardioloških konzultacija godišnje. Naši podaci pokazuju da je 70 posto pacijenata koji se jave u bolnicu u stvari dobro, dok ih 30 posto doista treba liječničku pomoć”, pojašnjava Nina Šesto. “Daljinskim očitavanjem EKG-a štedimo novac na obje strane: smanjujemo broj nepotrebnih odlazaka u bolnicu, a s druge strane preveniramo moguće smrtonosne ishode. Ako bismo naše statistike primijenili na američko tržište, mogli bismo godišnje uštedjeti 2,8 milijardi dolara.”

Prepoznajući te prednosti “Magdalena” je u projekt investirala u projekt  te je  800 uređaja podijeljeno pacijentima i liječnicima obiteljske medicine. No, potencijalnih pacijenata u Hrvatskoj je više od 400 tisuća. Prva je pomisao, ako je uređaj tako jednostavan i jeftin, trebao bi ga imati svaki srčani bolesnik. Zašto ga nema? Problem je nedostatak liječnika koji bi pratili medicinska izvješća. Zato vHealth Lab želi cijeli postupak automatizirati uz pomoć strojnog učenja.

Pola milijuna nalaza za učenje

A za strojno učenje potrebni su podaci. Prvih 150 tisuća nalaza dobili su od “Magdalene” i većina dosadašnjih rezultata temelji se na njima. Tijekom boravka u akceleratoru u Londonu našli su novog partnera – Telemedicinski centar iz Barcelone – koji im je omogućio besplatan pristup svojim podacima. Zahvaljujući tome vHealth Labova tehnologija strojnog učenja danas se temelji na pola milijuna EKG nalaza uz točnost od 95 posto. Španjolci bi im trebali dobaviti dva milijuna dodatnih nalaza.

Na tehnološkoj razini surađuju s Microsoftom, čija cloud rješenja koriste kako bi osigurali dostupnost svojih usluga velikom broju korisnika.

Startupbootcamp InsurTech

Projekt je posebno zanimljiv osiguravajućim društvima koja zbog kardiovaskularnih bolesti imaju velike troškove i zato ih zanima preventiva. Startupbootcamp InsurTech specijaliziran je za startupove koji nude rješenja za osiguravateljnu industriju. Njihova uspješnost mjeri se po tome koliko pilot projekata startupovi dogovore s osiguravateljima. Upravo zato je vHealth Lab aplicirao za njihov akceleratorski program. Rezultat su pregovori o pilot projektu s osiguravajućim društvom Zurich.

“Imamo sjajan tim koji je povezao ‘Magdalenu’ s umjetnom inteligencijom. Imamo stručnjake koji pokrivaju područja od računalnih znanosti, preko zdravstvenog menadžmenta do marketinga i poslovanja. A svatko od nas ima više od deset godina profesionalnog iskustva”, istaknula je Nina Šesto.

“Da biste napravili iskorak kao startup, nije dovoljna samo ideja. Morate imati uslugu ili proizvod, ozbiljne klijente koji će platiti vaš proizvod te prihode. Mi smo u godinu dana uspjeli postići sve to”, zaključio je Davor Runje.