Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Šengenski prostor

Na tjednoj razini će prijevoznici dobiti 8 sati rada više umjesto sjedenja u kabini. Na Macelju i Bregani prijevoznici zbog gužvi u čekanju izgube po desetak sati, ističu u Hrvatskoj udruzi cestovnih prijevoznika

23
Šengenski prostor
[Izvor: europarl.europa.eu]

Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su u četvrtak ulazak Hrvatske u Šengenski prostor s 534 glasa za, 53 protiv, a 25 zastupnika je bilo suzdržano. To znači da je za ulazak Hrvatske u Schengen potrebna još samo potvrda Vijeća Europske unije, odnosno pristanak svih država članica EU-a koje su u tom zajedničkom prostoru. To se, pak, očekuje početkom prosinca, pa bi Hrvatska 1. siječnja 2023. trebala ući u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 milijuna ljudi.

Europski parlament prihvatio je izvješće izvjestitelja, zastupnika Paula Rangela (EPP) iz Portugala, u kojem se navodi da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanju šengenskom prostoru i da nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

Izvješće su podržali klubovi svih vodećih političkih grupacija u Europskom parlamantu, uključujući i Zelene koji su često kritizirali postupanje hrvatske granične policije u odvraćanju migranata.

“Krećemo prema završnim koracima konačnog prihvaćanja na razini Vijeća EU-a, 8. prosinca”, rekao je povodom odluke Europskog parlamenta predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. “S tim će Hrvatska, uz ove već donesene odluke u vezi članstva u europodručju, zaokružiti dva cilja dublje integracije – i šengenski prostor o i europodručje od 1. siječnja. To su toliko veliki kapitalni vanjskopolitički državni ciljevi realizirani, da ćemo u godinama koje su pred nama imati priliku govoriti oplodovima dodatnog međunarodnog pozicioniranja Hrvatske.”

Nema više čekanja na granicima

Ulazak u Schengen najviše odgovara prekograničnim radnicima i prijevoznicima, istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego. “Pokazalo se da samim tim što više nema čekanja na granicama BDP raste za 0,2 do 0,4 posto.”

“Na tjednoj razini će prijevoznici dobiti 8 sati rada više umjesto sjedenja u kabini. Na Mecelju i Bregani su česte gužve zbog kojih kolege prijevoznici čekaju po desetak sati”, rekao je Vladimir Jurčec iz Hrvatske udruge cestovnih prijevoznika za Hrvatski radio.

HŽ infrastruktura još uvijek nije završila prilagodbu šest graničnih prijalaza, ali u tvrtki tvrde da problema neče biti. Na svim prijelazima izvedeni su radovi prve fazekao preduvjet za ulazak u Šengenski prostor, što znači da nema zapreka za funkcioniranje šengenskog režima na željezničkim graničnim prijelazima, rekla je za Hrvatski radio glasnogovornica Alenka Ožbolt.