Hrvatskoj odobren 5,2 mlrd eura vrijedan Program Konkurentnost i kohezija

Iznos od 5,2 milijardi eura za koji smo se izborili omogućit će podizanje standarda življenja i otvoriti niz prilika za razvoj, a po prvi puta imamo posebne alate za nerazvijena i brdsko-planinska područja naše domovine, rekla je ministrica Nataša Tramišak

42
konkurentnost i kohezija

Europska komisija usvojila je Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., financijski najizdašniji Program unutar Kohezijske politike za Republiku Hrvatsku u novom financijskom razdoblju. Program je vrijedan 5,2 milijarde eura.

“U proces izrade programa bili su uključeni svi relevantni hrvatski dionici, predstavnici svih dijelova hrvatskog društva. Osnovane su radne skupine, prema ciljevima politike Europske unije, poštujući načelo partnerstva, koje se temelji na pristupu višerazinskog upravljanja, a uključuje predstavnike s nacionalne te regionalne i lokalne razine kao i predstavnike gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice, koji su sudjelovali putem četiri održane sjednice te niza sastanaka radnih skupina”, navodi u priopćenju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak,  zadovoljna odobrenjem Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., kazala je kako je Program uz sve nacionalne prioritete dodatno osnažen i regionalnim pristupom usmjerenim i na potpomognuta i brdsko-planinska područja Hrvatske.

“Ovaj iznos od 5,2 milijardi eura za koji smo se izborili omogućit će podizanje standarda življenja i otvoriti niz prilika za razvoj, a po prvi puta imamo posebne alate za nerazvijene dijelove Hrvatske i brdsko-planinskih područja naše domovine. Novim sredstvima Kohezijske politike osigurat ćemo rast i razvoj svih krajeva Hrvatske”, istaknula je ministrica Tramišak.

“Digitalizacija, ozelenjivanje i ulaganja u prometnu povezanost ono su što će hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo u sljedećem desetljeću učiniti snažnijima i otpornijima na izazove i promjene turbulentne ere u kojoj živimo – ere rata na europskom kontinentu, geopolitičkih napetosti i ekonomskih nestabilnosti. Osnažit ćemo ono što izravno mijenja nabolje život našim sugrađankama i sugrađanima: javne usluge, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, društvene sadržaje i, najbitnije, ravnomjerno to učiniti u svim dijelovima Hrvatske, kako nijedan dio naše Domovine ne bi bio osuđen na sporiji razvoj. Ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske naša je dužnost prema Hrvatskoj, hrvatskim građanima, ali i pitanje hrvatske nacionalne sigurnosti u vremenu koje dolazi”, poručila je ministrica Tramišak.

Nakon usvajanja Sporazuma o partnerstvu u kolovozu 2022. godine, kojeg su svečano potpisale u Zagrebu 29. rujna 2022. godine povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, Komisiji su na odobrenje poslana dva programa – Program Konkurentnost i kohezija i Integrirani teritorijalni program.