Istraživanje: Kakvu kavu Hrvati najviše vole

„Idemo na kavu“ i dalje je daleko najčešći poziv na druženje, a za polovicu građana razgovor nije potpun bez kave.

231
kava

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kave, Franck je, u suradnji s agencijom Hendal, proveo istraživanje* koje je pokazalo da je Hrvatska zemlja kavopija: gotovo 85 posto građana pije kavu barem jednom dnevno, a preko 60 posto i više puta dnevno.

„Idemo na kavu“ i dalje je daleko najčešći (87,5%) poziv na druženje, a za polovicu građana razgovor nije potpun bez kave.

85 posto građana kavu popije bar jednom dnevno

Gotovo 90 posto ispitanika kavu najčešće pije ujutro, a 70 posto kavu pije i poslijepodne. Kava se jednako pije u društvu uz razgovor (29%) kao i dok smo sami, te kad se prate vijesti ili društvene mreže (29%), sprema za posao, školu ili fakultet (18,7%).

Najpopularnije vrste kave su mljevena (turska) kava i espresso u kafiću koje pije gotovo 70% ispitanih građana. zatim slijedi instant kava (42%), gotovi cappuccino (39%) i kava za van iz aparata (35%).

Kavoljupci i dalje najviše vole svoj omiljeni napitak iz džezve (69%), ali svaki drugi voli instant kavu prelivenu vrućom vodom, a svaki treći bira kavu iz automata. Najčešće se u kavu dodaju šećer i mlijeko, dok gotovo 20 posto ispitanika uživa u čistoj kavi, bez ikakvih dodataka.

>>Pet načina kako kava utječe na vašu produktivnost

Najpopularnije su mljevena kava u džezvi i espresso u kafiću

Kava je dio svakodnevnog života pa se najviše pije iz navike (41%), zbog druženja (36%) i razbuđivanja (37%), a okus kave primarni je razlog konzumacije za 29% kavopija. Uz kavu se najčešće gricka keks (40%), pekarski proizvodi i kolači, te čokolada (15%).
Kada se spomene kava 28% građana kao prvu asocijaciju navodi jutro, 16% buđenje, 15% miris, a 13,5% spominje Franck.

Na kavu s Lukom Modrićem

Kada bismo mogli pozvati na kavu osobu iz javnog života Hrvatske, bio bi to netko od glazbenika (23%), znanstvenik (16%) ili sportaš (16%). Najpopularniji izbor za druženje uz kavu među znanstvenicima je Ivan Đikić, među glazbenicima Maja Šuput, a među sportašima Luka Modrić.


*Istraživanje Francka i agencije Hendal  provedeno je tijekom rujna ove godine.