Karlovački poduzetnici najekonomičniji

Poduzetnici s najvećim prihodom s područja toga grada su HS produkt d.o.o. , PPK karlovačka mesna industrija d.d. i Heineken Hrvatska d.o.o

92
produktivnost poduzetnika

Od 128 gradova, u 15 njih sjedište ima više od 1000 poduzetnika, a 31 grad ima manje od 100 poduzetnika, podaci su koje je objavila Financijska agencija (Fina). U Zagrebu djeluje najviše poduzetnika sa sjedištem upravo u glavnom gradu (38.127), dok je u Vrlici najmanje poduzetnika sa sjedištem u tom gradu – njih 20.

Među 15 gradova s najviše poduzetnika, tri su grada koja nisu županijska središta. To su Pula (2.684 poduzetnika), Poreč (1.260 poduzetnika) i Samobor (1.140 poduzetnika).

Od 15 gradova s više od 1000 poduzetnika, u 13 su poduzetnici ostvarili neto dobit, a neusporedivo najveću dobit su iskazali poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu.

Kako napominju u Fini, to je očekivano s obzirom na to da od 1035 srednjih i velikih društava njih 650 ima sjedište u Zagrebu. Treba napomenuti da se poslovanje određenog broja poduzetnika odvija i na drugim područjima izvan njihova sjedišta.

Produktivnost po zaposlenom

Ukupno gledano, 68.781 poduzetnik u gradovima s više od 1000 poduzetnika (udio od 60,1 posto u broju poduzetnika u RH), imalo je 534.827 zaposlenih (udio od 62,7 posto u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika). Oni su ostvarili ukupan prihod nešto manji od 442,5 milijardi kuna (udio od 69,9 posto u ukupno ostvarenom prihodu poduzetnika) te iskazali neto dobit u visini od 17,3 milijardi kuna.

Poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici prvi su po kriteriju produktivnosti rada po zaposlenom, mjerenom ukupnim prihodom po zaposlenom. Poduzetnici s najvećim prihodom s područja toga grada su LIDL Hrvatska d.o.o. k.d., Porsche Croatia d.o.o. i Međunarodna zračna luka Zagreb d.d.

Ekonomičnost poslovanja

Prvorangirani po kriteriju produktivnosti rada po zaposlenom, koja je mjerena neto dobiti po zaposlenom, poduzetnici su sa područja grada Poreča. Valamar Riviera d.d., Plava laguna d.d. i Istarski supermarketi d.o.o. poduzetnici su iz Poreča koji su u 2016. godini ostvarili najveću dobit razdoblja.

Prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja, mjerenom odnosom ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, među gradovima s više od 1000 poduzetnika, prvi je Karlovac. Poduzetnici s najvećim prihodom s područja toga grada su HS produkt d.o.o. , PPK karlovačka mesna industrija d.d. i Heineken Hrvatska d.o.o.