Kod Cresa postavljen još jedan umjetni greben

Prvi umjetni greben postavljen je pokraj otočića Ošljaka, u Zadarskoj županiji, na dubini od oko 35 metara. Prošlog vikenda umjetni greben postavljen je u uvali Sveti Petar u blizini Valuna na otoku Cresu, na području Primorsko-goranske županije

514
umjetni greben

Nakon što je Zadarska županija postavila prvi, prošlog vikenda umjetni greben postavljen je u uvali Sveti Petar u blizini Valuna na otoku Cresu, na području Primorsko-goranske županije.

Umjetni podvodni greben osmišljen je zbog očuvanja podmorskog života, očuvanje ugroženih ribljih resursa, školjkaša i ostalih morskih organizama, te širenja aktivnosti vezanih za podmorje. Postavljanje umjetnog grebena otvara i mogućnost širenja gospodarskih aktivnosti, osobito u ribolovu i turizmu.

Greben čini niz od osam elemenata izrađenih na kopnu koji su u skupini položeni na morsko dno. Moduli su perforirani betonski elementi, oblika krnje šuplje i perforirane piramide.

Ronilačka ekipa tvrtke Aqua Sub d.o.o. je prema idejnom projektu izradila betonske elemente, izvršila montažu istih te ih spustila u more gdje su potopljeni i međusobno složeni.

Planirani zahvat proveo je Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a, jedan od deset partnera u projektu “SmArtFish” programa suradnje Interreg V-A Italy –Croatia 2014. – 2020. Projektni tim Adri.SmArtFish-a čine privremeni pročelnik Mladen Brajan, Iris Bruketa i Karmen Štimac.

Ovom pilot projektu prethodili su pronalazak lokacije, izrada idejnog projekta, ishođenje lokacijske dozvole te nabava konstrukcije za izradu grebena. Proces je trajao više od godinu dana.

Nakon postavljanja grebena stručnajci za podvodne znanosti će provoditi monitoring. Pratit će se što se događa, koji organizmi i koje vrste ribe će nastanjivati greben, čime će se doći do odgovora na pitanja o pojavi nekih novih vrsta, te koji organizmi će se skupljati na dnu grebena, a koji pri vrhu.

Prvi umjetni greben postavljen je pokraj otočića Ošljaka, u Zadarskoj županiji, na dubini od oko 35 metara.

Ukupan proračun projekta je 3.242.230,50 eura. Svih deset projektnih partnera u projektu “SmArtFish” financiraju vlastitim sredstvima 15 posto svog proračuna, dok ostalih 85 posto financira Europski fond za regionalni razvoj.