MUP u novi sustav za upravljanje krizama ulaže 48 milijua kuna

Novi sustav omogućit će brže obavještavanje građana i sudionika sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se smanjile ljudske žrtve i materijalne štete

41

Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja novi sustav za upravljanje krizama vrijedan 48 milijuna kuna (plus PDV) kojim će brže obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama za smanjenje žrtava i materijalne štete, objavio je Večernji list.

Krajnji rok za implementaciju sustava do pune razine funkcionalnosti je 1. rujna 2022., a isporuka je planirana sukcesivno u tri faze.

Jedinstveni nacionalni sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) namijenjen je, navodi se u dokumentaciji, ranom upozoravanju i javnom uzbunjivanju građana korisnika mobilnih uređaja prilikom kriznih situacija. Riječ je nabavi hardvera i softvera koji će Ravnateljstvu Civilne zaštite pomoći da koordinira i upravlja aktivnostima planiranja zaštite od katastrofa te da provodi preventivne aktivnosti i intervencije u slučaju njihove pojave.

U slučaju požara, poplava, potresa, epidemija, migrantske krize, radiološke i nuklearne nesreće, industrijske i prometne nesreće, ekstremnih vremenskih uvjeta i sličnih nedaća svi koji se zateknu na području Hrvatske zahvaćeni nekom od navedemih kriznih situacija ili prirodnih katastrofa dobit će na mobitel SMS upozorenje od Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Novi sustav omogućit će brže obavještavanje građana i sudionika sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se smanjile ljudske žrtve i materijalne štete.

Bolja interna komunikacija

Osim novih komunikacijskih kanala prema građanima, sustav će otvoriti i nove komunikacijske kanale u internoj komunikaciji organizacija kojima je bitno raspolagati informacijama o opasnostima, poput vatrogasne službe, HAK-a, javnih institucije, hotela, kampova, nacionalnih parkova.

Sustav će razlikovati korisnike hrvatskih mobilnih mreža i stranih nacionalnih operatora kako bi se u slučaju krizne situacije mogla poslati poruka na stranim jezicima. U MUP-u navode da su razgovarali s članovima uprava sva tri nacionalna mobilna operatora koji su potvrdili sudjelovanje u projektu, čime će se postići pokrivenost cijele Hrvatske i korisnička baza od gotovo 100 posto mobilnih korisnika.

Sustav će morati nepovratno anonimizirati identitet korisnika, što znači da mora osigurati privatnost korisnika u skladu s napucima Agencije za zaštitu osobnih podatka, temeljem GDPR-a i e-privacy regulative.

>>MUP razvio aplikaciju za prometne prekršitelje