Odlukom Vlade cijene goriva neće se mijenjati ni idućih 14 dana

Ovog puta ogranićene su i veleprodajne cijene tako da se sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta

27
cijene goriva
[Foto: arhiva / Točka Na I Media]

Maloprodajne cijene goriva bez aditiva na benzinskim postajama koje nisu na autocestama neće se mijenjati ni u iduća dva tjedna, odlučila je Vlada ne telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak ujutro. Naime, Uredba o zamrzavanju cijena goriva ističe u utorak, 5. srpnja.

Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

Tako će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 po 13,50 kuna po litri. Cijena plavog dizela ograničena je na najviše 9,45 kuna po litri.

Dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate također je produljeno za 14 dana.

Veleprodajne cijene se pak ograničene tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Tom odredbom trebali bi se zaštititi male distributere naftnih proizvoda, vjeruju u vladi. I ova odredba bit će na snazi sljedećih 14 dana.