Parlamentarni izbori raspisani za 5. srpnja

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja, a kandidacijske liste stranke i neovisne liste moraju predati Državnom izbornom povjerenstvu u roku od 14 dana od stupanja odluke na snagu

120
Izbori za Hrvatski sabor
[Photo by Element5 Digital from Pexels]

Predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore za deseti saziv Hrvatskog sabora. Izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja, dok će se na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH glasati u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine.

U roku od 14 dana nakon stupanja odluke na snagu stranke i neovisne liste moraju predati kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu. Neovisne liste moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu, dok političke stranke i koalicije potpise ne moraju prikupiti.

Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik: 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, troje zastupnika izabrat će dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi treba biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola. Ako taj uvjet ne bude zadovolje, Državno izborno povjerenstvo prihvatit će listu, ali njen predlagatelj trebao bi biti kažnjen s 50 tisuća kuna.