Plenković najavio “izdašan paket mjera” za ublažavanje rasta cijena

Europska komisija povisila je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini s prijašnjih 8,1 posto na 10,5 posto, ali je istodobno snizila očekivanja rasta za ovu i sljedeću godinu

122
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković [Izvor: vlada.hr]

Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak najavio je “izdašan paket mjera” za ublažavanje rasta cijena koji će biti objavljen idućeg tjedna. Paket će obuhvatiti proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu.

“Paket će biti izdašan i zaštitit će one najugroženije, ali i sveukupne troškove kućanstava, vodeći računa i o poduzetnicima, i o umirovljenicima, i o poljoprivrednicima”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. No, dodao je da “rast cijena struje i plina nećemo moći u potpunosti izbjeći” te je najavio “niza aspekata poreznog rasterećenja te moguće subvencije brojnim gospodarskim subjektima”.

Osvrnuo se i na nove procjene Europske komisije o gospodarskom rastu prema kojima je Irska jedina članica Europske unije čije je gospodarstvo prema procjeni u prošloj godini raslo brže od hrvatskog. Naime, Europska komisija povisila je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj godini s prijašnjih 8,1 posto na 10,5 posto, ali je istodobno snizila očekivanja rasta za ovu i sljedeću godinu.

“Bitno je naglasiti da bi prema očekivanim stopama rasta hrvatskog BDP-a u tri promatrane godine – u 2021., 2022. i 2023. – Hrvatska ostvarila drugu najveću realnu stopu rasta od 19,3 posto. U sve tri godine stopa inflacije u Hrvatskoj bi prema očekivanjima trebala biti ispod prosjeka Europske unije”, istaknuo je Plenković. Dodao je kako se očekuje da će inflacija pasti u drugom dijelu ove godine.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako možemo biti zadovoljni objavljenim procjenama i usporedbama s drugim zemljama u prošloj godini.

“Što se tiče inflacije, procjena će biti korigirana na više”, rekao je Marić. Dodao je kako na inflaciju osim rasta cijene energenata jako puno utječu psihološki efekti te da će inflacija neminovno utjecati na referentne kamatne stope.