Preminuo predsjednik Vijeća AZTN-a Mladen Cerovac

Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, preminuo je u utorak od posljedica bolesti COVID-19, izvijestili su na web stranicama te agencije.

183
Mladen Cerovac
Mladen Cerovac [foto: Dražen Tomić]

Mladen Cerovac (66), predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, preminuo je u utorak u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu od posljedica bolesti COVID-19 , izvijestili su na web stranicama te agencije.

Kao predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, imenovan od Hrvatskog sabora, Cerovac je vodio je Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja od 2013. godine, a gradio ju je od njezinog osnutka 1997. godine.

“Mladen je bio i ostat će jedan od najistaknutijih stručnjaka za pravo tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj, a njegov rad i znanje prelazili su nacionalne granice. Svoje je iskustvo zarazno širio na sve nas, njegove suradnike, pravnike, ekonomiste, profesore, cijelu akademsku i poslovnu zajednicu te mlade studente”, navodi se u priopćenju  na web stranicama AZTN-a.

Mladen Cerovac rođen je 3. siječnja 1954. u Zagrebu. Diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Položio je pravosudni ispit. Od 1978. do 1997. radio je kao voditelj Odjela za provedbu međunarodnih sporazuma u HZMO u Zagrebu.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja radio je na najodgovornijim poslovima od njenog osnivanja 1997. godine. Od 2005. obnaša dužnost člana Vijeća, a 2008. izabran za zamjenika predsjednika Vijeća. U studenome 2013. imenovan je za predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Sudjelovao je u izradi svih hrvatskih propisa iz područja tržišnog natjecanja

Prošao je posebnu specijalističku obuku iz područja prava tržišnog natjecanja u organizaciji Europske komisije, Savezne trgovinske komisije i Ministarstva pravde SAD, Svjetske banke, OECD-a i EIPA-e. Sudjelovao je na stotinjak najznačajnijih međunarodnih seminara i konferencija iz područja prava tržišnog natjecanja. Uže se specijalizirao za kontrolu koncentracija poduzetnika.

Bio je gost-predavač na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Pravnom fakultetu u Rijeci, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Ekonomskom fakultetu u Osijeku, ZŠEM i Sveučilišnom odjelu za forenzičke znanosti u Splitu.

Mladen Cerovac je autor hrvatskog rječnika pojmova iz područja tržišnog natjecanja, nekoliko stručnih izdanja i brojnih stručnih članaka. Aktivno je sudjelovao u izradi svih hrvatskih propisa iz područja tržišnog natjecanja.

“Svaki put bi nas iznenadio svojim eruditskim znanjem koje je prelazilo granice njegove uske specijalnosti, ali i osmijehom ili dosjetkom koja je bila njegov znak da smo mu važni. Mladenova stručnost, vodstvo i iskustvo ostat će svima nama s kojima je radio vječna inspiracija i putokaz da dostignemo barem dio onoga što smo od njega dobili. Hvala ti Mladene, na svemu što si nam ostavio u zavjet”, navodi se u priopćenju koju potpisuju zaposlenici Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja