U državnim i javnim službama od 1. svibnja osnovica plaće veća za 4%

Postignuti kompromis o kolektivnom ugovoru za 230 tisuća zaposlenika državnih i javnih službi za državni proračun predstavlja dodatni trošak od milijardu i 125 milijuna kuna, što znači da nas uskoro očekuje rebalans proračuna

306
plaća
[Image by mohamed Hassan from Pixabay]

Nakon četiri i pol mjeseca Vlada i sindikati postigli su dogovor o novim kolektivnim ugovorima državnih i javnih službi. Na završni, 14. krug pregovora došao je na zahtjev sindikata i predsjednik Vlade, a nakon tri sata pregovora dogovoreno je povećanje plaće za 4 posto od 1. svibnja te povećanje naknade za prijevoz na 1,35 kuna po kilometru. Novi pregovori o daljnjem povećanju osnovice plaće održat će s početkom jeseni, nakon turističke sezone.

“Postignut je kompromis da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za 4 posto, Nastavak razgovora o osnovici dogovoren je za zadnji tjedan rujna, kako bismo, uzevši u obzir tadašnje buduće ekonomske okolnosti, vidjeli što još možemo učiniti”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon današnjih pregovora.

Dogovoreno je i povećanje naknade za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna te troška za prijevoz s kune na 1,35 kuna.

“Do sada je taj trošak iznosio jednu kunu, a danas smo dogovorili povećanje na 1,35 kuna te korektivni mehanizam od 10 posto ako se poveća cijena goriva”, objasnio je Plenković.

Sindikati su u pregovorima tražili povećanje osnovice plaće za 4 posto od 1. travnja te još dva povećanja za po dva posto (2+2) do kraja godine, a Vlada je nudila samo povećanje osnovice za 2 posto te naknadu za prijevoz od 1,20 kuna po kilometru.

Željko Stipić iz Školskog sindikata Preporod prije početka pregovora rekao je kako su zahtjevi sindikata “vrlo umjereni, prikladni ovom vremenu i puni razumijevanja za situaciju” te da očekuje da će se postići dogovor.

Nakon pregovora, u Dnevniku Hrvatske televizije, Stipić je rekao: “Što se tiče osnovice, mislim da 4 posto znači pristanak na smanjenje cijene našeg rada. Mi smo na to pristali svjesni sadašnjih okolnosti. Što se tiče prijevoza, jako je važno da smo dogovorili korektivni mehanizam od 10 posto kako bi naši ljudi u slučaju divljanja cijena bili zaštićeni”.

Predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem po završetku pregovora rekla je kako je većini sindikata prihvatljiva nova Vladina ponuda, no u skladu sa statutarnim obvezama Nezavisni sindikat zaposlenih u srednji školama Hrvatske Sindikat učitelja Hrvatske će provesti referendum među svojim članovima. “Paralelno ćemo od sutra raditi na tekstu temeljnog kolektivnog ugovora kako bismo u odgovarajuće vrijeme uspjeli realizirati sam tekst Kolektivnog ugovora”, dodala je Šprem. O nastavku pregovora o osnovici u rujnu rekla je da “nakon turističke sezone nitko ne kaže da mora biti 2+2, može biti i četiri”. “Sve ovisi o ekonomskim pokazateljima i to je jasno definirano”, zaključila je Šprem.

Zadovoljan je ishodom pregovora bio i Dubravko Jagić iz Sindikata policije: “Uvijek može biti bolje, ali i ovo je dobro. Uvijek će biti nezadovoljnih članova, i ja bih volio da smo uspjeli dogovoriti više, ali riječ je o globalnoj politici i ekonomskoj situaciji”.

Postignuti kompromis o kolektivnom ugovoru za 230 tisuća zaposlenika državnih i javnih službi za državni proračun predstavlja dodatni trošak od milijardu i 125 milijuna kuna, što znači da nas uskoro očekuje rebalans proračuna.