Stupila na snagu Uredba o slobodnom protoku neosobnih podataka u EU

Uredba omogućava tijelima javnog i privatnog sektora pohranjivanje i obradu ne-osobnih podataka bilo gdje u EU na najučinkovitiji i troškovno povoljan način

92
Uredba o slobodnom protoku neosobnih podataka

U utorak, 18. prosinca, stupila je na snagu Uredba o slobodnom protoku neosobnih podataka, koju je na prijedlog Europske komisije u listopadu ove godine usvojio Europski parlament, a u studenom i Vijeće Europske unije.

>>EU ublažava ograničenja u obradi i pohrani neosobnih podataka

Slobodan, neograničen protok neosobnih podataka je ključ za izgradnju jedinstvenog
europskog digitalnog tržišta i najvažniji preduvjet da ekonomija podataka ostvari svoj puni potencijal i dostigne vrijednost od 4 posto BDP-a.

Uredba omogućava tijelima javnog i privatnog sektora pohranjivanje i obradu ne-osobnih podataka bilo gdje u EU na najučinkovitiji i troškovno povoljan način. Uredba istovremeno jača povjerenje u računarstvo u oblaku te olakšava klijentima ugovoranje ili raskidanje ugovora o korištenju usluga računarstva u oblaku.

Države članice više ne mogu prisiljavati tvrtke da pohrane podatke na određenom mjestu. Gdje god da se podaci pohranjuju u EU (bilo u oblaku ili na lokalnoj razini), sva nadležna tijela u državama članicama zadržat će prava na pristup radi regulatorne i nadzorne kontrole.

Na Jedinstvenom digitalnom tržištu uklonjena je jedna velika prepreka: svako novo ograničenje lokalizacije podataka je zabranjeno. Sve neopravdane postojeće prepreke moraju biti ukinute u sljedeće dvije godine.

Uredba o slobodnom protoku neosobnih podataka potaknut će europsko podatkovno gospodarstvo, rast i radna mjesta, kao i konkurentnost EU-a na globalnom tržištu. Lakši protok podataka otvorit će europskim malim i srednjim poduzećima mogućnost za stvaranje novih usluga.

Nova Uredba stvara i samoregulacijski proces u kojem dionici računarstva u oblaku (i pružatelji usluga i korisnici) razvijaju kodeks ponašanja koji će omogućiti korisnicima da lakše mijenjaju davatelja usluga.

Uredba ne pokriva osobne podatke pa tako ni na koji način ne utječe na primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Dva propisa će zajedno funkcionirati kako bi omogućili slobodan protok svih podataka u EU, stvarajući jedinstven europski podatkovni prostor.