Atlantic Grupa investirala 20 milijuna eura u logističko distribucijski centar

Potpuno novi, suvremeni skladišno distribucijski centar može se modularno širiti i poligon je za testiranje autonomnih logističkih robota.

92
logističko distribucijski centar

Atlantic Grupa službeno je otvorila novi, suvremeno opremljeni logističko distribucijski centar, smješten u industrijskoj zoni Meridijan 16, kraj Velike Gorice, kojim osigurava adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucijskog poslovanja, objavili su iz kompanije.

Razvoj distribucijskog poslovanja jedan je od stupova strategije rasta i razvoja Atlantic Grupe, čiju jezgru čini usredotočenosti na potrošača, potpomognuta suvremenim rješenjima koje nudi sveobuhvatan proces digitalizacije poslovanja.

Investicija u izgradnju i opremanje vrijedna oko 20 milijuna eura realizirana je u suradnji sa strateškim partnerom, tvrtkom Kamgrad, u roku od samo sedam mjeseci. Novoizgrađeni objekt namijenjen je za dugoročni najam, budući da distribucijska strategija Atlantic Grupe ne predviđa gradnju vlastitih skladišta.

Digitalizacija skladišnog poslovanja

Centar objedinjuje ukupne skladišne kapacitete Atlantic Grupe na području Zagreba i središnji je logistički centar za hrvatsko tržište. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, a moderan visokoregalni objekt ima i mogućnost dodatnog modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama, čime se osigurava dugoročna održivost i podrška daljnjem razvoju distribucijske djelatnosti.

Ono što projekt čini osobito zanimljivim jesu njegove ambicije u području digitalizacije skladišnog poslovanja pa je novi logističko distribucijski centar i pravi poligon za nove tehnologije koje su već ugrađene ili su u procesu implementacije, poput autonomnih logističkih robota.

Tako će na novoj lokaciji suvremeni softverski paketi upravljati ulazom robe i vozila, optimalnom organizacijom robe u skladištu kroz „virtualizaciju“ kojom se stvaraju logički razdvojeni skladišni prostori unutar jednog fizičkog prostora, te otpremom robe prema kupcima kroz potpuno digitalizirani kanal dostave bez papira.

Autonomni logistički robot

Još jedna zanimljivost novog logističko distribucijskog centra krije se u pilot projektu suradnje s hrvatskom robotičkom kompanijom Gideon Brothers. Atlantic Grupa ušla je, naime, u projekt testiranja prvog komercijalnog proizvoda ove tehnološke kompanije – autonomnog logističkog robota.

Riječ je o prototipu robota namijenjenog za samostalnu vožnju, koji ima kapacitet prijenosa tereta od 800 kilograma i dizajniran je za sigurno kretanje među ljudima, opremom i drugim logističkim vozilima.

Robot je opremljen autonomnim sustavom baziranim na vizualnoj percepciji, koji kombinira metode dubokog učenja sa stereoskopskim kamerama, kako bi kreirao novu generaciju robotskog vida koji je jednako pouzdan, a jeftiniji od sustava koji se danas koriste, te koji, za razliku od postojećih, koristi bogate baze podataka. Prvi takvi autonomni roboti ulaze u novi objekt 15. travnja kada i počinje probni rad.