Apple predstavio nove usluge i kreditnu karticu od titanija

Apple se fokusira na pretplatničke usluge u prijelomnom trenutku za tvrtku. Prodaja pametnih telefona usporava pa kompanija traži nove izvore prihoda kako bi nadoknadio taj manjak

u 7:36 Zadnja izmjena: 26.03.2019 u 10:18
200
Apple Card
Izvor: Apple

Apple je u ponedjeljak u svom kampusu u Cupertinu predstavio tri nove pretplatničke usluge, uključujući televizijsku uslugu, paket igara i pretplatu na tekstualni, magazinski sadržaj. Predstavljena je i kreditna kartica Apple koja je razvijena u suradnji s Goldman Sachsom.

Nakon događanja, tijekom dnevnog trgovanja, dionice Applea izgubile su gotovo 2 posto vrijednosti.

Kompanija se fokusira na pretplatničke usluge u prijelomnom trenutku za tvrtku. Prodaja pametnih telefona usporava pa Apple traži nove izvore prihoda kako bi nadoknadio taj manjak.

“Kreiramo kolekciju prvoklasnih usluga“, pohvalio se izvršni direktor Applea Tim Cook.

Investitori i analitičari procjenjuju da će Apple kroz usluge, što obuhvaća prihode od App Storea, naknada za licencije te mjesečnih pretplata, generirati većinu rasta prihoda u sljedećih nekoliko godina.

Apple TV + i Apple TV Channels

Appleova nova televizijska aplikacija omogućit će korisnicima da se pretplate na pojedinačne streaming usluge, kao što su HBO Go ili Starz, te gledanje emisija ili sportskih događaja putem Appleove televizijske aplikacije nazvane Apple TV Channels. Usluga će biti dostupna u svibnju.

Nakon što se pretplate na odabrani kanal, korisnici će moći pregledavati sve emisije kanala unutar Appleove TV aplikacije, umjesto u posebnim aplikacijama.

Apple je potvrdio da će kroz aplikaciju dostupni biti HBO, Showtime, Starz, CBS All Access i Smithsonian Channel. No, nije objavio cijene za pojedine kanale.

Apple TV +, zasebna usluga, nudit će izvorni video sadržaj koji proizvodi Apple. Prema Goldman Sachsu, Apple je povezan s 34 različite televizijske i filmske produkcijske kuće.

Appleov izvorni sadržaj bit će dostupan korisnicima ove jeseni. Usluga bi se trebala temeljiti na mjesečnoj pretplati. No, nije objavljeno koliko će pretplata iznositi.

Aplikacija Apple TV kompatibilna je s uređajima iPhone, iPad i Apple TV set. Podrška za Mac računala očekuje se u jesen, a nova usluga bit će dostupna u svibnju.

Apple je također najavio da će aplikaciju moći preuzeti i korisnici odabranih modela televizora Samsung, LG, Sony i Vizio.

Apple News +

U ponedjeljak je Apple predstavio i novu pretplatničku uslugu Apple News + koja nudi magazinski sadržaj za 9,99 dolara mjesečno u SAD-u i 12,99 dolara mjesečno u Kanadi.

Prikaz sadržaja posebno je dizajniran za telefone. Korisnici će moći pristupiti novom i starom sadržaju.

Usluga će nuditi sadržaj niza etabliranih časopisa među kojima su Wired, Popular Science, National Geographic, Essence, Los Angeles Times i Wall Street Journal. Apple navodi da pretplata uključuje više od 300 časopisa.

Jedna od značajki novog pristupa uslugama je privatnost. Apple je izričit da neće dopustiti oglašivačima da prate korisnike usluge Apple News +.

Apple će omogućiti besplatno testiranje usluge na mjesec dana. Sama usluga će, kao i Apple TV + i Apple TV Channels, biti dostupna u svibnju.

Apple Card

Uz usluge utemeljene na sadržaju Apple je u ponedjeljak predstavio i vlastitu kreditnu karticu nazvanu Apple Card koju je razvio u suradnji s Goldman Sachsom. Kartica je izrađena od titanija.

Apple Card će pokazivati koliko su korisnici potrošili i kada je plaćanje izvršeno unutar iPhone-ove aplikacije e-novčanika. Aplikacija će pratiti potrošnju po kategorijama i pružit će detaljniji pregled izvršenih transakcija koji je integriran s Appleovim kartama.

“Naš cilj je da Apple karticom omogućimo svakom kupcu najnižu kamatnu stopu u industriji”, rekla je Appleova potpredsjednica za internetske usluga Jennifer Bailey.

Apple navodi da kartica neće imati naknade za zakasninu niti godišnju naknadu za korištenje.

Apple Card bit će dio Mastercardove mreže, a njome će upravljati Goldman Sachs. Ni Apple ni Goldman Sachs neće koristiti osobne podatke za oglašavanje, napominju u Appleu.

Apple Arcade

Apple je predstavio i Apple Arcade, novi paket video igara. Pretplata će omogućiti pristup do više od 100 ekskluzivnih igara za Appleove uređaje. U ponudu će se redovito dodavati nove igre. Nakon preuzimanja sve će se moći igrati bez internetske veze.

Paket igara bit će korisnicima dostupan ove jeseni, najavio je Apple. U ponudi će biti igre koje su kreirale tvrtke Konami, Cartoon Network, Sega, i Lego. Paket igara sadržavat će i igre koje su kreirali nezavisni autori, poput Willa Wrighta, kreatora SimCityja.

Apple nije objavio kolika će biti cijena paketa igara.