Dalekovod potpisao ugovor za novi posao u Norveškoj

Projekt izgradnje 420 kV dalekovoda na dionici Skaidi - Hyggevatn specifičan je po tome što će se, zbog pozicije na krajnjem sjeveru Norveške, graditi u arktičkim vremenskim uvjetima

59
Dalekovod
[Izvor: Dalekovod]

Norveški Statnett, kompanija za prijenos električne energije, i Dalekovod d.d. potpisali su ugovor o izgradnji novog 420 kV dalekovoda na dionici Skaidi – Hyggevatn u ukupnoj dužini 54 kilometra, objavila je hrvatska kompanije putem Zagrebačke burze. Početkom listopada Statnett je objavio da je na javnom natječaju, nakon evaluacijskog procesa, ponuda Dalekovoda ocijenjena najpovoljnijom. Vrijednost ponude tada nije objavljena, kao ni vrijednost sada potpisanog ugovora.

Projekt izgradnje 420 kV dalekovoda na dionici Skaidi – Hyggevatn se nastavlja na uspješno završenu 420 kV dionicu dalekovoda između trafostanica Skillemoen i Skaidi, a specifičan je po tome što će se, zbog pozicije na krajnjem sjeveru Norveške, graditi u arktičkim vremenskim uvjetima.

Novi dalekovod potreban je za podršku elektrifikaciji lokalne naftne industrije, navodi se na web stranici Statnetta.

Statnett SF (Statnett) je energetsko komunalno poduzeće koje se bavi prijenosom i distribucijom električnu energiju kroz svoju mrežnu infrastrukturu. Tvrtka upravlja, razvija, održava i nadzire prijenosnu mrežu, kabele i dalekovode norveškog energetskog sustava te opskrbljuje električnom energijom rezidencijalne, poslovne i industrijske korisnike. Statnett je prisutsn u Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Nizozemskoj. Sjedište tvrtke je u Raipasu u Norveškoj.