EBRD investirao 70 milijuna eura u D Marinas

EBRD kupio je približno 25 postotni udjel u kompaniji D Marinas koja upravlja mrežom od deset marina s više od 8000 tisuća vezova u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj. Vlasnik kompanije je Doğuş Holding A.S.

74
D Marinas
Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş Grupe, i Jürgen Rigterink, prvi potpredsjednik EBRD-a

U sklopu najveće investicije u sektor turizma u svojoj povijesti, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kupnji približno 25 posto udjela u tvrtki D Marinas B.V., holding kompaniji koja trenutno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, a koje posluju pod brendom D-Marin.

Investicijom EBRD-a, vrijednom 70 milijuna eura, financirat će se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje.

D Marinas B.V. je najveći i jedini međunarodni lanac marina u istočnom Sredozemlju, koji upravlja s više od 8.000 vezova. Vlasnik kompanije je Doğuş Holding A.S., jedna od vodećih poslovnih grupacija u Turskoj i dugogodišnji partner EBRD-a.

Širenje poslovanja omogućit će razvoj turizma na lokalnoj razini, daljnji rast i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt uključuje i korištenje tehničkih sredstava iz EBRD-ovog Posebnog fonda dioničara koja su namijenjena financiranju edukacijskih programa s ciljem otvaranja novih prilika za obrazovanje uz rad, posebno za mlade i za žene.

Investicija je realizirana u sklopu novog EBRD-ovog Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje čiji je cilj potpora rastu i razvoju turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije.

“Ovom investicijom EBRD potvrđuje svoju dugoročnu privrženost davanju potpore razvoju gospodarstva Hrvatske. Turizam je jedan od najsnažnijih generatora rasta u ovim zemljama, stoga očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta. Početak turističke sezone pravo je vrijeme za potpisivanje ugovora o ovako važnoj investiciji, kojom EBRD daje prijeko potreban kapital za nastavak razvoja”, rekao je prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterink prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu.

Kapital za daljnji razvoj

Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş Grupe, rekao je da se ovim partnerstvom posebno potvrđuju napori i uspjesi Turske u namjeri da postane svjetski poznati brand. “Ponosni smo što je dugoročnu strategiju Doğuş Grupe o investiranju u turizam, posebno u marine, prepoznala i tako važna institucija kao što je EBRD. Uspjeh D-Marina, posebno u istočnom Sredozemlju, gdje je turistički potencijal u stalnom porastu, potvrđen je i ovim ugovorom. Nastavljamo sa širenjem poslovanja u ovoj regiji i nadam se da ćemo nastaviti tražiti nove vrijedne investicije s EBRD-om u Turskoj i na području Mediterana.”

“Ovaj je ugovor dokaz i velikog napretka koji je turska poslovna zajednica ostvarila posljednjih godina diljem svijeta. Vjerujem da će naše partnerstvo biti pozitivan doprinos EBRD-u, Doğuş Grupi i svim zemljama u kojima smo poslovno aktivni. Želio bih zahvaliti EBRD-u na ukazanom povjerenju, a svojim kolegama u Doğuş Grupi na njihovoj velikoj potpori”, dodao je Şahenk.

“Suradnja između kompanije D-Marin i EBRD-a započela je još 2013. na projektu razvoja marine D-Marin Dalmacija i od tada se uspješno nastavlja na obostrano zadovoljstvo# rekao je izvršni direktor (CEO) D-Marina Burak Baykan. “Surađivali smo i na projektima koji se tiču društveno-odgovornog poslovanja u vidu edukacije hrvatskih studenata koji svoju buduću karijeru vide upravo u ovom segmentu. U međuvremenu, D-Marin je postao snažan brend u nautičkom turizmu i jedna od vodećih kompanija u upravljanju marinama u svijetu. Današnje potpisivanje stoga je iznimno važno za D-Marin, a samim time i za Hrvatsku. Zahvaljujem se EBRD-u na povjerenju.“

EBRD: 3,6 mlrd eura investicija u Hrvatsku

EBRD je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao još 1994. i od tada je investirao više od 3,6 milijardi eura u 198 projekata. Aktivnosti banke pokrivaju sva područja gospodarstva, ali posebno su snažne u područjima infrastrukture, poduzetništva, financijskih institucija i energetike. EBRD je uključen i u dijalog o mjerama ekonomske politike, razvoj tržišta kapitala i regulatornu reformu.

D-Marin upravlja s 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, čineći jedan od najvećih međunarodnih lanaca na Istočnom Mediteranu. Zapošljavaju ukupno 502 djelatnika, od čega 155 u Hrvatskoj.