EBRD financira izgradnju dviju novih vjetroelektrana u Hrvatskoj

Sredstvima EBRD-a financirat će se izgradnja i rad dviju vjetroelektrana u Zadarskoj županiji s ukupnim mrežnim kapacitetom od 111 MW, dovoljnim za napajanje 85.000 kućanstava

44
[Izvor: Taaleri Energia]

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) financirat će izgradnju dviju novih vjetroelektrana u Zadarskoj županiji. Banka odobrava kredit od 43 milijuna eura trgovačkom društvu Kunovac d.o.o., tvrtki u zajedničkom vlasništvu Taaleri Energia’s SolarWind II Funds i ENCRO Kunovac d.o.o., za prvi projekt razvoja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj izvan subvencijske sheme za obnovljive izvore energije, navodi se u priopćenju EBRD-a.

Sredstvima EBRD-a financirat će se izgradnja i rad dviju vjetroelektrana s ukupnim mrežnim kapacitetom od 111 MW, dovoljnim za napajanje 85.000 kućanstava. Projekt će doprinijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida za 78.000 tona godišnje i očekuje se da će povećati trenutnu proizvodnju električne energije u zemlji iz obnovljivih izvora (isključujući velike hidroelektrane) za oko 10 posto. Osim sredstvima EBRD-a projekt će se financirati  paralelnim zajmovima Zagrebačke banke i Hrvatske banka za obnovu i razvitak, a ukupni paket zajmova iznosi 126 milijuna eura.

Ovo je prvo EBRD-ovo ulaganje u vjetroelektrane u Hrvatskoj i pokazuje novu strukturu financiranja kojom se kombinira korporativni ugovor o kupnji električne energije i financiranje na temelju zajmova. Ulaganje će, navodi se u priopćenju EBRD-a, olakšati Hrvatskoj da ispuni planirane ekološke ciljeve do 2030. i obveze koje predviđaju povećanje udjela proizvodnje električne energije iz vjetra i sunca s 14 posto u 2020. na 27 posto u 2030. i 45 posto do 2050. godine.

Taaleri Energia dio je Taaleri grupe koja je uvrštena na burzu u Helsinkiju, a bavi se razvojem obnovljivih izvora energije i upraviljanjem fondovima. Tvrtka ima jedan od najvećih timova specijaliziranih za ulaganja u vjetar i solarnu energiju u Europi i portfelj od 2,8 GW za vjetar i solarnu energiju u Europi, SAD-u i na Bliskom istoku. Fond Taaleri SolarWind II njihov je peti i najnoviji fond privatnog kapitala koji se fokusira na obnovljive izvore energije. EBRD je već podržao dva ulaganja fonda Taaleri Energia u vjetroelektrane u Poljskoj i Srbiji.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Hrvatskoj. Banka je do danas uložila više od 4 milijarde eura u zemlju. Ulaganja su fokusirana na podršku konkurentnosti privatnog sektora, razvoju tržišta kapitala i promicanju komercijalizacije javnih poduzeća.

>>Acciona Energía ulaže 100 milijuna eura u vjetroelektrane Opor i Boraja II