Ericsson Nikola Tesla: Prihodi veći 6,2 posto, operativna dobit 73,3 posto

Najznačajniji događaj trećeg kvartala, koji će utjecati na cjelokupno telekom tržište, bila je javna dražba frekvencijskog spektra za 5G mrežu održana u kolovozu. Alokacijom 5G spektra operatorima otvoreno je novo poglavlje u implementaciji 5G tehnologije

26
Ericsson Nikola Tesla

U prvih devet mjeseci 2021. kompanije Ericsson Nikola Tesla prihodovala je od prodaje 1,53 milijardi kuna, što je 6,2 posto više u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Bruto dobit iznosi 176,8 milijuna kuna, što je 41,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok bruto marža bilježi porast s 8,7 posto na 11,5 posto. Neto dobit povećana je u odnosu na usporedivo razdoblje prethodne godine za 70,9 posto i iznosi 114,7 milijuna kuna.

“Iza nas je još jedan uspješan kvartal u kojem smo nastavili ostvarivati odlične poslovne rezultate te se pozicionirati kao tržišni lider u novim tehnologijama. Najznačajniji događaj trećeg kvartala, koji će utjecati na cjelokupno telekom tržište Republike Hrvatske, bila je javna dražba frekvencijskog spektra za 5G mrežu održana u kolovozu. Alokacijom 5G spektra operatorima u Hrvatskoj otvoreno je novo poglavlje u implementaciji 5G tehnologije koja ima potencijal transformirati našu ekonomiju. Ericsson Nikola Tesla Grupa će u suradnji sa svim dionicima ekosustava, u kojem su ključni operatori, industrija, javna uprava i sektor obrazovanja, na najbolji mogući način nastojati iskoristiti 5G inovacijski potencijal za kreiranje novih prilika i prihoda u različitim sektorima. Samo tako možemo osigurati održivost i globalnu konkurentnost naše ekonomije, uz otvaranje novih radnih mjesta”, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

U odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine, prihodi od prodaje viši su 6,2 posto, pri čemu je ostvaren porast prihoda na svim tržišnim segmentima, istaknula je Kovačević. S udjelom izvoza od 52,4 posto u ukupnim prodajnim rezultatima, kompanija zauzima visoko mjesto na listi najvećih hrvatskih izvoznika.

Bruto marža bilježi značajan porast s 8,7 posto u prvih devet mjeseci 2020. na 11,5 posto posto u prvih devet mjeseci ove godine. To je rezultat proizvodnog miksa, manjih troškova tranzicije i transformacije te efekta programa operativne i troškovne učinkovitosti.

Operativna dobit 114,7 milijuna kuna

Kao rezultat veće bruto dobiti te zadržavanja prodajnih i administrativnih troškova na sličnoj razini kao i prethodne godine, operativna dobit viša je 73,3 posto te iznosi 132,2 milijuna kuna, dok je neto dobit viša 70,9 posto te iznosi 114,7 milijuna kuna. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 235,3 milijuna kuna tako da novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem trećeg tromjesečja iznose 400,9 milijuna kuna.

>>Ericsson Nikola Tesla će nadograditi TK infrastrukturu za HT Mostar

>>Ericsson Nikola Tesla i A1 Hrvatska potpisali novi petogodišnji ugovor

U opskrbnom lancu na globalnoj je razini došlo do poremećaja koje kompanija pažljivo prati te poduzima određene mjere kako bi ublažila negativan utjecaj na svoje ugovorne obveze na svim tržištima. “Očekujemo da će problemi vezano uz isporuku i dalje predstavljati rizik”, dodala je Kovačević.

“Rezultati ostvareni tijekom prvih devet mjeseci uz snažno liderstvo te predanost i motivaciju naših zaposlenika podupiru naše uvjerenje da će ciljevi Grupe za 2021. biti ostvareni. Uloga ICT industrije raste i nastavit će rasti kao platforma koja će omogućiti razvoj, spajanje i umrežavanje industrija i pojedinaca. Uz prepoznato Ericssonovo tehnološko liderstvo u 5G-u, inovativna rješenja i proizvode razvijene u Ericsson Nikola Tesli te kvalitetu naših stručnjaka koja je dodatno verificirana na brojnim projektima diljem svijeta, Ericsson Nikola Tesla je, i ostat će, značajan faktor u izgradnji cjelovitog 5G ekosustava. Stoga naša fokusirana strategija s vizijom svijeta gdje neograničena povezivost i inovativna ICT rješenja poboljšavaju živote, redefiniraju poslovanje i stvaraju održivu budućnost, ostaje nepromijenjena i dobiva dodatan zamah”, poručila je na kraju predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević.