EU: Postignut dogovor o zajedničkoj nabavi plina od pouzdanih dobavljača

Ako se prihvati model u dva koraka, bit ćemo spremni zajednički kupovati plin i puniti plinska skladišta poslije ove sezone grijanja.  Time bi se pokrilo najmanje 23,5 milijardi prostornih metara plina, rekla je povjerenica EU za energetiku

43
[Image by Grégory ROOSE from Pixabay]

Ministri energetike zemalja Europske unije postigli su dogovor o zajedničkoj nabavi plina od pouzdanih dobavljača. No, još uvijek postoje različita stajališta o mogućem određivanju najviše cijene uvezenog plina, tako da je češko predsjedništvo Europske unije sazvalo izvanredni ministarski sastanak za 24. studenoga. Europska komisija trebala bi pripremiti prijedloge koji bi se usvojili na sljedećem sastanku.

“Prvo je učiniti zajedničku kupovinu plina učiniti provodivom. Za to postoji velika potpora ministara i interes za sudjelovanje. Jasno je da kombiniranjem naše snage na globalnom tržištu dobivamo prednost. Ako se prihvati model u dva koraka, bit ćemo spremni zajednički kupovati plin i puniti plinska skladišta poslije ove sezone grijanja. Time bi se osiguralo najmanje 13,5 milijardi prostornih metara plina koji će biti privlačan i za dobavljače i za tržište. U isto vrijeme nastavit ćemo razgovore sa svojim partnerima kako bismo osigurali opskrbu za ovu sezonu i daljnje razdoblje”, rekla je povjerenica Europse unije za energetiku Kadri Simson, prenosi dopisnik Hrvatskog radija iz Bruxellesa Tihomir Vinković.

Ministri su dogovorili i ubrzanu izradu novih mjerila za određivanje cijene plina koja će biti spremna za iduću sezonu grijanja, rekla je Simson. Ponovila je da je potrebno ustrajati u smanjivanju potrošnje i solidarnosti među državama u slučaju nestašice u nekoj od članica.

Na sastanku se se ponovo iskazale razlike u stajalištima o potrebi određivanja najviše cijene plina koji se uvozi u Europsku uniju. Komisija se, prema predloženom dokumentu koji je dostavljen novinarima, i dalje riklanja onima koji tvrde da nema potrebe ograničavati cijenu plina jer će se smanjenje cijene dogoditi na tržištu.

To potkrepljuju podacima prema kojima su zagovaratelji određivanja najviše cijene plina tražili da ona bude između 100 i 120 eura po megavatsatu, a da su trenutačne cijene upola niže.