Europska komisija uvodi novi način označavanja hrane

Iako mnoga pakiranja sugeriraju da je riječ o izvornom hrvatskom proizvodu, tek sitna slova otkrivaju pravu istinu. Novim sustavom bi se tome trebalo stati na kraj, a rok za primjenu bit će zadnje tromjesečje iduće godine

70
način označavanja hrane
Med je tipičan primjer zbunjujuće deklaracije, upozorava eurozastupnik Tomislav Sokol - ilustracija [foto: Toča Na I Media]

Europska unija namjerava propisati nov način označavanja hrane kako bi potrošačima bilo jasnije što kupuju: od postotka masnoće, soli, šećera do točne zemlje porijekla sirovine i proizvodnje.

Iako mnoga pakiranja sugeriraju da je riječ o izvornom hrvatskom proizvodu, tek sitna slova otkrivaju pravu istinu. Novim sustavom bi se tome trebalo stati na kraj, a rok za primjenu novog standarda bit će zadnje tromjesečje iduće godine.

Proširuje se obveza navođenja zemlje porijekla

Europska strategija “Od polja do stola” donosi jasno navođenje nutritivnih vrijednosti na prednjoj strani pakiranja, čitkih slova, i zemlje porijekla.

“Za određene vrste hrane već je propisano da se zemlja porijekla mora navesti i načini kako se to navodi, međutim Europska komisija si je postavila zadatak da proširi vrste hrane za koje se mora navesti zemlja porijekla”, objasnila je načelnica Sektora za kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede Sanja Kolarić-Kravar za Hrvatski radio.

Trenutačno se za svježe i zamrznuto meso, ribu i jaja mora naznačiti zemlja porijekla, a to će se ubuduće morati činiti za mlijeko i različite vrste mesa. Sada smo u sivoj zoni, upozorava zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

“Danas je moguće da proizvod bude obrađen u Hrvatskoj pa da se napiše da je riječ o domaćem proizvodu, a da sirovina zapravo bude iz neke druge zemlje. Po meni je to zavaravanje potrošača”, kaže Borzan.

Problematični med

Med je tipičan primjer zbunjujuće deklaracije, upozorava eurozastupnik Tomislav Sokol: “Danas imamo situaciju da je dovoljno napisati da je riječ o mješavini meda iz Europske unije i van Europske unije, a to je apsolutno nedovoljno precizno. Zato sam uložio amandman kako bi se vrlo jasno preciziralo odakle koji sastojak u toj smjesi dolazi i kako bi se ne bi kao europski med prodavalo nešto što to nije”.

Nove odredbe propisuju deklaraciju s jasnim omjerom i sastavom sirovine, a mijenjat će se i opisivanje roka trajanja pa bi trebalo biti jasnije što znači “upotrijebiti do”, a što “najbolje upotrijebiti do”.

Do usvajanja strategije u skorašnjem nacionalnom sustavu označavanja hrane, znakom pečata bit će potvrđeno hrvatskom porijeklo glavnog sastojka te da je proizveden u Hrvatskoj.