Evo tko će odlučivati o izgledu hrvatske inačice kovanice eura

Za likovno rješenje nacionalne inačice kovanice zajedničke europske valute trebao bi biti raspisan javni natječaj. No, uvjeti natječaja još nisu poznati, pa ni to hoće li motivi biti zadani ili će biti prepušteni umjetnicima koji će se javiti na natječaj

403
Kovanice eura imaju zajednički revers koji prikazuje kartu Europe, a u nadleđnosti je Europske središnje banke. Dizajn aversa odabire se na nacionalnoj razini, tako da: svaka zemlja u eurozoni ima svoj dizajn [Image by Thanks for your Like • donations welcome from Pixabay]

Plan zamjene kune eurom obuhvaća i izdavanje kovanica eura s hrvatskim obilježjima. Naime, postoji osam apoena kovanica eura, u rasponu od jednog centa do dva eura. Kovanice imaju zajednički revers koji prikazuje kartu Europe, a u nadležnosti je Europske središnje banke.

Dizajn aversa odabire se na nacionalnoj razini: svaka zemlja u eurozoni ima svoj dizajn, tako da svaka kovanica ima različite dizajne u opticaju. Četiri europske mikro države koje nisu članice Europske unije, a koriste euro kao svoju valutu – Andora, Monako, San Marino i Vatikan – također imaju pravo kovati kovanice s vlastitim dizajnom na aversnoj strani.

Optjecajne kovanice i razne prigodne kovanice kuju se prema strogim nacionalnim kvotama pod nadzorom Europska središnja banke.

Hrvatska Vlada je na posljednjoj sjednici zadužila Ministarstvo financija i Hrvatsku narodnu banku da do kraja godine pripreme prijedlog zakona i popratne akte kojima će se definirati procedure: izdavanje, pohrana i upravljanje izdanim kovanicama s hrvatskim obilježjima, uključujući zamjenu, povlačenje i uništavanje kovanica.

Za izdavanje eurskih kovanica nadležno će biti Ministarstvo financija, a kovati bi ih trebao Hrvatski novčarski zavod koji već radi na pripremama kako bi dobio odobrenje Europske komisije.

O izgledu hrvatske inačice eurske kovanice odlučit će Komisija za odabir likovnog rješenja nacionalne strane na optjecajnom kovanom novcu eura. Komisija ima 17 članova koji predstavljaju politička tijela te stručne institucije i udruge, a imenovao ih je Savjet HNB-a. Komisiju vodi viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo. Zamjenik joj je viceguverner Bojan Fras.

Ostali članovi Komisije su:

 • dr.sc. Dragan Damjanović (Društvo povjesničara)
 • Ira Payer (Hrvatsko dizajnersko društvo)
 • akademski kipar Kažimir Hraste (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu)
 • prof.mr.art. Alem Korkut (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu)
 • Lazer Rok Lumezi (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti)
 • doc.dr.sc. Damir Kovač (Hrvatsko numizmatičko društvo)
 • akademik Velimir Neidhardt (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti)
 • Zvonko Šakić (Ministarstvo financija)
 • Andreja Metelko Zgombić (Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija)
 • Nevena Tudor Perković (Ministarstvo kulture i medija)
 • prof.dr.sc. Vesna Bedeković (Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora)
 • doc.dr.sc. Velibor Mačkić (Ured predsjednika Republike Hrvatske)
 • Zvonimir Frka Petešić (Ured predsjednika Vlade)
 • Andreja Vukojević (Hrvatska turistička zajednica).

Za likovno rješenje nacionalne inačice kovanice zajedničke europske valute trebao bi biti raspisan javni natječaj kojim će biti strogo određeni kriteriji. No, ti kriteriji odnosno uvjeti natječaja još nisu poznati, pa ni to hoće li motivi biti zadani ili će biti prepušteni umjetnicima koji će se javiti na natječaj, piše Jutarnji list.

Član Komisije Alem Korkut se nada da će se na natječaj javiti što više kvalitetnih autora: dizajnera, kipara, likovnih umjetnika, kreativaca…

“Nadam se da će taj kovani euro iz Hrvatske biti lijep”, rekao je Korkut za Jutarnji, istaknuvši kako dizajn i umjetnost mnogo govore o nekoj državi i društvu.”Taj novac će svi imati u rukama. Gledat če ga i nešto zaključiti. Ja se nadam da će taj zaključak biti da je Hrvatska suvremena i dobro posložena zemlja, iako znamo da se to baš uvijek ne pokazuje.”