Adrović: Novi krediti povećat će produktivnost bankarstva

Očekivani priljev iz sredstava EU fondova može potaknuti rast novih investicija na više od 5% BDP-a, kazao je direktor Hrvatske udruge banaka

61
Zdenko Adrović HUB

“Razgovori koje je hrvatska delegacija vodila u Londonu u cilju izdavanja novih euro obveznica protekli su prema mojim informacijama, sasvim dobro. Svi optimistično očekujemo pozitivnu reakciju investitora te njihovu ponudu sa što povoljnijom kamatnom stopom. Nadamo se da će to biti 10-godišnja obveznica i uz niže kamatne stope za vanjsko zaduživanje nego do sada”, rekao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan”.

Na novinarsko pitanje kako će Hrvatska dugoročno moći smanjivati ukupan javni dug, Zdenko Adrović je odgovorio kako je to moguće postići samo tvrdom budžetskom štednjom uz istovremeni jači gospodarski rast. “Najveće umijeće političara trebala bi biti štednja u dobrim vremenima, toga do sada nažalost nije bilo”, istaknuo je Adrović.

Nužna nova izravna ulaganja

U Hrvatskoj je važno probuditi investicijsku i poduzetničku klimu te nova izravna ulaganja. Očekivani priljev iz sredstava EU fondova može potaknuti rast novih investicija na više od 5% BDP-a, što će utjecati i na rast kreditiranja.

A upravo veći rast novih kredita je ono što bankari sada priželjkuju, jer će time bankarstvo postati dodatno produktivnije, naglasio je Adrović dodavši da su u ozračju gospodarskog rasta, prošlogodišnji rezultati banaka uz vrlo jaku razinu adekvatnosti kapitala potaknuli jaču konkurenciju u ponudi kredita. Usprkos međunarodnim najavama rasta, to trenutno snižava kamatne stope na nove kredite u Hrvatskoj, zaključio je Adrović.